Марси Рийс: България е пред суровата неотложност да пребори корупцията и да укрепи върховенството на закона

България е изправена пред суровата неотложност и настоящия момент да укрепи върховенството на закона и да пребори корупцията. Така посланикът на САЩ в България Н. Пр. Марси Рийс, перифразирайки думите на Мартин Лутър Кинг, определи предстоящата съдебна реформа в България по време на конференция, посветена на върховенството на закона, предаде БГНЕС.

Посланик Рийс подчерта, че България би могла да постигне напредък в икономическото си развитие, само ако има напредък в борбата с корупцията. "От икономическа гледна точка слабостите на върховенството на закона и корупцията могат да имат много негативен ефект", заяви дипломатът.

Марси Рийс припомни на аудиторията, че чуждите инвестиции в България са намалели през последните години от 9 млрд. евро през 2007 г. до 1.3 млрд. евро през 2014 г. Тя подчерта, че корпорациите инвестират в стабилни държави, където прогнозите за възвръщаемост са най-високи.

Според посланика на САЩ у нас трябва да бъде изградена съдебна система, на която може да се има доверие, да не е ангажирана политически и да не действа избирателно и произволно. Марси Рийс каза още, че българските граждани също желаят фундаментална промяна, която отговаря на дълбоките проблеми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини