Ватикана официално призна държавата Палестина

Ватикана официално призна държавата Палестина с нов договор, финализиран в сряда, което предизвика гняв и обвинения от страна на Израел, че такива действия пречат на мирния процес, предаде АП, цитирана от БГНЕС.

Договорът се отнася до дейността на католическата църква на палестинска територия, носи и дълбока символика, и показва изрично, че Светият престол променя своето дипломатическо признаване от Организация за освобождение на Палестина /ООП/ на държавата Палестина.

Ватикана приветства решението на Общото събрание на ООН от 2012 г., с което беше призната палестинската държава и от тогава има предвид това понятие. Но договорът е първия легален документ, договорен между Светия престол и палестинската държава, който дава недвусмислено потвърждение на предишните знаци за признаване от Ватикана и сега вече е в официален двустранен документ.

"Да, това е признание, че държавата съществува", заяви говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди.

Израелското външно министерство изрази разочарованието си от развитието на нещата. "Тази стъпка не насърчава мирния процес и отдалечава палестинското ръководство от връщане към директните и двустранни преговори", гласи реакцията на дипломатическото ведомство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят