Френският посланик: Съдебната реформа не е чисто български въпрос

Състоянието на българската съдебна система и нейната реформа не са чисто български въпроси. Те представляват интерес и за Франция.

Това заяви посланикът на Франция в България Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан по време на конференция, посветена на върховенството на закона, съобщи БГНЕС.

Дипломатът обясни интереса на Франция към съдебната реформа у нас с мотива, че и двете държави са част от Европейския съюз. "Той е политически проект за обединение на демокрации и свободните народи, а условието една държава да бъде правова, е законът да се прилага еднакво за всички, независимо от лицата, които са страни по съдебния спор", подчерта дипломатът.

"ЕС предлага на членовете си свободно и обединено пространство, посредством правото. Затова всичко, което се приема за законно в България, е законно и във Франция", каза още той. Френският посланик подчерта, че когато съдебната система в дадена държава не е реформирана и независима, инвеститорите или напускат страната, или се обръщат към международните арбитражни съдилища.

Ксавие дьо Кабан заяви, че проблемът е в независимостта на всеки един от магистратите от натиск и затова те трябва да бъда защитени. Той препоръча магистратите да избират пряко представителите си във ВСС. Според него избирането на парламентарна квота води и до смесване на властите. "Реформирайте спокойно, но дълбоко", посъветва посланикът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини