Кунева: Надявах се съдебната реформа вече да е приключила

Ще успеем сега, защото разбрахме спешността на това, което изисква времето. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева по време на конференция, посветена на върховенството на закона, съобщи БГНЕС.

Не само можем, а и трябва да участваме в усъвършенстването на правораздаването, а начинът по който се правят законите, по който се правораздава и общественият контрол, ще доведат до успех, каза вицепремиерът. Според Кунева трябва да бъде намерен начин, по който властите да си сътрудничат.

Много се надявах съдебната стратегия и реформата вече да са приключили, каза още вицепремиерът и отчете като положителен факт това, че заедно с правосъдния министър Христо Иванов, са успели да възстановят диалога. Кунева каза още, че спазването на законите е единствената валута, която движи икономиката.

Като голяма задача вицепремиерът определи защитата на магистратите и провеждането на необратима съдебна реформа. "За да направим промените невъзвратими, ние ще променим и Конституцията", обясни тя.

Кунева подчерта, че нейните усилия са свързани с борбата с корупцията по високите етажи на властта и увери, че ще бъдат извършвани засилени проверки за конфликт на интересни.

Моите усилия са свързани с корупцията по високите етажи, каза още заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси.

"Не само можем, но ние трябва да участваме в усъвършенстването на съдебната система. Начинът, по който се правят законите, начинът по който се правораздава и общественият контрол, са нещото, което ще даде ключът към успеха", посочи Меглена Кунева. Тя обясни, че е впечатлена от факта, че някои от членовете на Висшия съдебен съвет присъстват в конферентната зала и оцени това като "отчетливо разпознаване на отговорност".

"Ние живеем във векът на социалните медии, когато можем много бързо да разпространим нашето задоволство или недоволство. За да можем да направим максимума и да успеем като държава, ние трябва не само да уважаваме разделението на властите. Трябва да намерим начина, по който тези власти си сътрудничат. Искам да дам една позитивна и приятелска оценка на министър Иванов. Той крачка по крачка успя да възстанови диалога. Не винаги е лесно. Заедно с него и с настойчивост и уважение към магистратите, ние ще вървим уверено в тази посока", допълни още Меглена Кунева.

Кунева подчерта, че нейните усилия са свързани с борбата с корупцията по високите етажи на властта и увери, че ще бъдат извършвани засилени проверки за конфликт на интересни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини