Кралят на Бахрейн пропуска среща с Барак Обама, отива на конно шоу с кралица Елизабет ІІ

Кралят на Бахрейн Хамад ибн Иса аль-Халифа предпочете конно шоу във Великобритания пред американо-арабската среща в САЩ, която провежда американският президент Барак Обама, съобщи Ройтерс.

Кралят отишъл в сряда на откриващата се среща в Уиндзорска кралска изложба на коне, след което се срещнал с кралица Елизабет ІІ. Така той не заминал в американския Кемп Дейвид на срещата на САЩ и арабските страни от Персийския залив, в която участват също Оман, ОАЕ, Катар, Кувейт и Саудитска Арабия. Заявената тема на срещата е борбата с тероризма и ситуацията в региона, преди всичко в Йемен.

Кралят на Саудитска Арабия Салман също е решил да не участва в срещата, провокирайки слухове за сериозни разногласия с Вашингтон. Бахрейн е с предимно шиитско население и други сунитски монархии в региона, включително Бахрейн, си съперничат с шиитски Иран за влияние в Ирак, Сирия, Йемен и други страни в региона.

Държавната новинарска агенция на Бахрейн съобщи, че пътуването на монарха на конно състезание и срещата с кралицата са планирани далеч преди насрочването на срещата в САЩ и това попречило на монарха да отиде в Кемп Дейвид. Кралят на Саудитска Арабия Салман също се оправдал със заетост. Емирът на Катар Тамим бин Хамад Аль Тани също посетил изложбата на коне във Великобритания, но след това заминал за САЩ.

Уиндзорската кралска изложба на коне се провежда всяка година от 1943 г. и включва различни състезания за надбягване, прескачане на препятствия и надбягване на впрягове. Обяздването и разхождането на коне е любимо хоби на арабските монарси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят