Пенсионната реформа без подкрепа

Бизнесът и синдикатите не подкрепиха предложената от правителството пенсионна реформа. На заседание на тристранката в присъствието на премиера Бойко Борисов работодателите възразиха срещу повишаването на осигуровките, а синдикатите разкритикуваха ръста на възрастта за пенсия. Социалните партньори бяха съгласни само с предложението за въвеждане на пенсионна възраст за военни и полицаи.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че кабинетът няма да отстъпи от предложените от социалния министър Ивайло Калфин ръст на пенсионната възраст и на осигуровките. “Знам колко хубаво и популистко е да кажем, че няма да вдигаме възрастта и осигуровките. При демографския срив това няма как да не се случи. Ако това не се направи, остава старият закон, в който през миналия мандат предложихме много по-сурови мерки”, каза премиерът и призова социалните партньори към разбиране и отстъпчивост.

Работодатели и синдикати са единодушни за необходимостта да се затегне контролът над инвалидните пенсии и да се намалят таксите, удържани от частните пенсионни фондове. Мерки в тази насока обаче засега не фигурират в проекта на кабинета за промени в Кодекса за социално осигуряване. Очаква се промените да бъдат приети от кабинета следващата сряда и да се внесат в парламента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини