Христо Иванов за съдебната реформа: Представям си я като четири фронта

Представям си съдебната реформа като четири фронта. На първо място става дума за промяна в управленския модел на системата, която ще бъде постигната чрез промяна във Висшия съдебен съвет и Конституцията. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов по време на конференция, посветена на съдебната реформа, предаде БГНЕС.

Като следващи стъпки Иванов очерта модернизацията, ефективността и въвеждането на електронно правосъдие. Правосъдният министър каза, че очаква по-голямо включване и на магистратите при вземането на управленски решения. Според него точно в това отношение във Върховния касационен съд и в Софийския градски съд са намерили пътя към оздравяване на климата.

Що се отнася до проверките за почтеност и борбата с корупцията, Иванов каза, че ще се работи както за елиминирането на предпоставките за корупция, така и за изчистване на системата от подобни практики и нейните носители.

Председателят на ВКС Лозан Панов заяви, че не е очаквал мандатът му да започне с иницииране на наказателни производства и искане на оставки. "Те вече са факт, но по-важното, което в последствие се случи със СГС, дава увереност на колегите", увери Панов. Той определи СГС като съд, който от пример за системата се е превърнал в символ на скандали.

Като една от най-важните стъпки по пътя на реформата председателят на ВКС посочи образованието. Според него висшите учебни заведения в България не дават еднакво ниво и затова би било добре да бъде въведен единен държавен изпит за юристите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини