Очакват се над 27 млн. лева приходи от Синята зона във Варна Всеки лев ще отива за подобряване на пешеходната инфраструктура, увери кметът Иван Портних

Задържаха френски милиардер за корупция в Африка

9 крави изгоряха при пожар във ферма Повторен оглед търси причините за стихията, досъдебното е за палеж

Представители на ЕК ще посетят Спасителния център в Стара Загора

Секат 60-годишни дървета в Шумен 700 жалби от граждани

Чадърите в Бургас – в светла охра

Д-р Хараламби Бенов,началник на отделението по кардиология в областната болница във Велико Търново: Високото кръвно налягане в над 90 % от случаите е наследствено заболяване

Хванаха избягалия затворник от Пловдив Георги Танчев се укривал при свой познат в града под тепетата

Най-малко 39 са пострадалите при земетресението в турския окръг Адъяман 35 от тях са настанени в болница

Инвестират 1,9 милиона лева за инфраструктура и облагородяване на квартал в Търново Обновена ще бъде и пешеходната алея между два жилищни комплекса

Теменужка Петкова: Правителството е взело мерки за спасяване на въгледобива

Миньорите от “Марица-изток” излязоха на протест

Полицията във Враца издирва 64-годишен мъж

Търговище започва сътрудничество с китайския град Хъби

Румен Петков: Този формат на управление няма да издържи

Законопроект предлага двойно по-високи обезщетения за жертвите на престъпления

Размерът на обезщетението, което жертвите на престъпления могат да искат от държавата, да се увеличи двойно и максималната сума да бъде 10 хил. лв. Такава промяна в Закона за подпомагане на финансова компенсация на пострадалите от престъпления предлага Министерството на правосъдието.

Възможност такава сума да бъде присъдена има и в момента, но само в случай, че обезщетението се изплаща на наследници на пострадалия. Ако предлаганите промени бъдат одобрени компенсацията ще се отнася и за самите жертви, отбелязва в. “Сега”.

С промените се разширява обхватът на престъпленията, за които ще се предлага обезщетение и в него влизат нанасянето на средната телесна повреда и опит за убийство. Вносителите се мотивират, че макар уврежданията при средна телесна повреда да не са доживотни, те водят до трайно затрудняване на дадена функция от човешкото тяло, а често изживеният стрес води до тежки психически и социални последици. Опитът за убийство се включва заради високата му обществена опасност.

Промените предвиждат още жертвите на изнасилвания да не доказват, че в резултат е настъпило тежко увреждане на здравето, за да получат обезщетения.

По закон такива обезщетения се изплащат, единствено ако пострадалият не е получил друг вид компенсация. На практика, ако има присъдена компенсация от съд, не може да се претендира за такава и от държавата. Законът обаче дава възможност обезщетение да се търси и когато разследването е било прекратено или спряно, защото извършителят не може да бъде открит. В такъв случаи трябва да се докаже нстъпването на имуществени вреди – разходи за лечение, пропуснати доходи, съдебни разноски, разходи по погребение и т.н.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.