Сблъсъци между фермери и полиция пред Министерския съвет (ВИДЕО)

Възрастна жена загина, след като бе блъсната от камион във Варна

Йорданка Фандъкова: Започна ремонтът на западното пътното платно на бул. „Васил Левски“

Художници от Благоевград показаха изключителни картини в обща изложба, открита в столицата

Правителството прие прoмени в правилника за работа на ТЕЛК

Президентът Румен Радев и кметът на Руен откриха паметник на Апостола (СНИМКИ)

Вижте решенията на Министерския съвет от днес, 18 юли 2018

Гранични полицаи задържаха двама каналджии и 26 чужденци

Полиция пази „Левски“ на тренировката, шеф дойде на „Герена“

Парламентът отхвърли предложението на БСП за прекратяване на действията по предоставяне на концесия за летище София

Премиерът Борисов: По-качественото образование води до по-добра квалификация и оттам до по-висок БВП

Протестът на овцевъди и козевъди пред Министерския съвет (СНИМКИ)

Охридското езеро е на 4 милиона години Защо Македония трябва да е следващата ви дестинация?

Рекордна глоба за „Гугъл” заради „Андроид”

Владислав Горанов: ЕЦБ поставя трите големи банки у нас под мониторинг Финансовият министър подава днес апликационна форма за европейския банков съюз

Законопроект предлага двойно по-високи обезщетения за жертвите на престъпления

Размерът на обезщетението, което жертвите на престъпления могат да искат от държавата, да се увеличи двойно и максималната сума да бъде 10 хил. лв. Такава промяна в Закона за подпомагане на финансова компенсация на пострадалите от престъпления предлага Министерството на правосъдието.

Възможност такава сума да бъде присъдена има и в момента, но само в случай, че обезщетението се изплаща на наследници на пострадалия. Ако предлаганите промени бъдат одобрени компенсацията ще се отнася и за самите жертви, отбелязва в. „Сега“.

С промените се разширява обхватът на престъпленията, за които ще се предлага обезщетение и в него влизат нанасянето на средната телесна повреда и опит за убийство. Вносителите се мотивират, че макар уврежданията при средна телесна повреда да не са доживотни, те водят до трайно затрудняване на дадена функция от човешкото тяло, а често изживеният стрес води до тежки психически и социални последици. Опитът за убийство се включва заради високата му обществена опасност.

Промените предвиждат още жертвите на изнасилвания да не доказват, че в резултат е настъпило тежко увреждане на здравето, за да получат обезщетения.

По закон такива обезщетения се изплащат, единствено ако пострадалият не е получил друг вид компенсация. На практика, ако има присъдена компенсация от съд, не може да се претендира за такава и от държавата. Законът обаче дава възможност обезщетение да се търси и когато разследването е било прекратено или спряно, защото извършителят не може да бъде открит. В такъв случаи трябва да се докаже нстъпването на имуществени вреди – разходи за лечение, пропуснати доходи, съдебни разноски, разходи по погребение и т.н.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.