Законопроект предлага двойно по-високи обезщетения за жертвите на престъпления

Размерът на обезщетението, което жертвите на престъпления могат да искат от държавата, да се увеличи двойно и максималната сума да бъде 10 хил. лв. Такава промяна в Закона за подпомагане на финансова компенсация на пострадалите от престъпления предлага Министерството на правосъдието.

Възможност такава сума да бъде присъдена има и в момента, но само в случай, че обезщетението се изплаща на наследници на пострадалия. Ако предлаганите промени бъдат одобрени компенсацията ще се отнася и за самите жертви, отбелязва в. "Сега".

С промените се разширява обхватът на престъпленията, за които ще се предлага обезщетение и в него влизат нанасянето на средната телесна повреда и опит за убийство. Вносителите се мотивират, че макар уврежданията при средна телесна повреда да не са доживотни, те водят до трайно затрудняване на дадена функция от човешкото тяло, а често изживеният стрес води до тежки психически и социални последици. Опитът за убийство се включва заради високата му обществена опасност.

Промените предвиждат още жертвите на изнасилвания да не доказват, че в резултат е настъпило тежко увреждане на здравето, за да получат обезщетения.

По закон такива обезщетения се изплащат, единствено ако пострадалият не е получил друг вид компенсация. На практика, ако има присъдена компенсация от съд, не може да се претендира за такава и от държавата. Законът обаче дава възможност обезщетение да се търси и когато разследването е било прекратено или спряно, защото извършителят не може да бъде открит. В такъв случаи трябва да се докаже нстъпването на имуществени вреди - разходи за лечение, пропуснати доходи, съдебни разноски, разходи по погребение и т.н.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини