Протест срещу лошите пътища: Риболов и магнолии в дупките

Жителите на Павликени, Полски Тръмбеш и още 6 села в четвъртък се разбунтуваха заради разбит третокласен път. Над 300 души начело с кметовете на осемте селища излязоха на протест на входа на павликенското село Горна Липница.Негодуващите издигнаха плакати с надписи: "Защо плащаме винетки?", "Парите ни потъват в дупките", "Горна Липница не е извън България" и други.

Трасето, което свързва общините Павликени и Полски Тръмбеш и е най-прекият път за Русе. Не е ремонтиран обаче от над 15 г. Участъкът, който е осеян с кратери дълбоки по 30-40 сантиметра е дълъг общо 30 км, но в най-окаяно състояние са 12 км от него. Той е от републиканската пътна мрежа и пари за реконструкцията му трябва да бъдат отпуснати от държавата. Хората от района са принудени да използват поляните като алтернативни пътища.

"Това вече не се търпи! При нужда до селата ни не могат да стигнат никакви специализирани автомобили. Линейка не е в състояние да премине през огромните дупки. Преди време пламна плевня и докато пожарната се добере до мястото, постройката изгоря до основи. Наскоро джип се преобърна в канавката. Училищният автобус пътува с часове", гневят се потърпевшите.

По време на протестите в района бяха струпани земеделска техника, частни автомобили, бусове. 73-годишната Величка Трифонова пък демонстративно мяташе въдица и "ловеше" риба в пълен с мътна вода трап. Протестиращите бяха засадили в една от дупките магнолия, предоставена от производителят на декоративна растителност Борислав Борисов.

Кметът на Павликени инж.Емануил Манолов /БСП/ пък размаха огромен нотариален акт на зловещия път и обяви, че ще го връчи на министъра на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, с който ще и дари трасето.

Управникът на село Горна Липница Юлко Палов пък каза, че смята да се яви в парламента и да постави проблема пред депутатите. "Над 20 г съм бил механик на кораб, но плавателен съд се управлява много по-лесно, отколкото селище.

Държавата нехае за хората от малките населени места", коментира Палов.

Председателят на сформираните общо 8 инициативни комитета за организиране на протестите Драгомир Иванов е категоричен, че ако не бъдат незабавно осигурени пари и трасето ремонтирано, хората от района ще разпънат палатков лагер и ще блокират участъка за постоянно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони