Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

В Родопите: Мъж почита починалата си от рак съпруга със символи на дракон

Камък с изображение на дракон удивлява гъбари над родопско село. Той е поставен като знак за почит към починала от рак жена. Нестандартният символ е монтирал върху камък на възвишението над смолянското село Черешово нейният съпруг Христо Генев. Мястото е на спиращо дъха възвишение над разрушения вече някогашен летен конак на легендарния владетел на Смолянско Агуш Ага.

36-годишната Бистра Николова починала от рак на 8 януари 2013 г. след дълга борба. Жената вярвала в духовните ценности на Изтока, според които драконът е магическо същество символ на доброто и безсмъртието.

На мястото, където сега е камъкът с дракона, тя дошла със съпруга си преди 4 години. Тогава на ливадата в местността “Църквата” сватба сключили техни приятели. “Бистра се влюби в това място, затова и там поставих този символ като връзка на мястото с нейната душа”, казва съпругът й.

Символът на дракона той поставил в нейна чест след смъртта й и на други три места в страната, които съпругата му обожавала. Едното е над Седемте рилски езера, а другите две са по Черноморието.

Съпругата му имала шанс да попадне на лекар, който да се бори за нейното здраве, след като наши доктори заявили, че е безнадежден случай. Не издържала обаче последната операция.

51-годишният й съпруг има бизнес в сферата на комуникациите в София. Той вече е създал фондация от известни академици, професори и доценти от страната, чиято основна цел ще е да създаде нов работещ модел на здравно-осигурителна система, който да се предложи до 2-3 години в Народното събрание.

“Борихме 4 години с ракаф, но заради невъзможността на системата да реагира превантивно и адекватно на заболяването, загубихме битката.Тя можеше да бъде спасена, но закъсня 9 месеца с лечебни процедури, заради системата ни, която няма как да работи дори при желание на лекарите. Системата е срещу пациентите, всичко е неефективно и се прави само за печалба по клинични пътеки. Връзката между доболнична, болнична и спешна помощ има пропуски и следболничното наблюдение е във вакум.

Държавата не си внася здравните вноски за служителите, пенсионерите и учениците и системата се издържа от работещите и клинични пътеки. Този модел трябва да се смени и разпише така, че да не се влияе от политиците. Ще оповестяваме редовно случаите на неефективност на системата от тук нататък”, казва Генев.

От фондацията му ще настояват за законови промени така, че жените в зряла възраст да получат правото на две безплатни цитонамазки годишно, като ако не го правят да има глоби и три месеца спиране на здравни права, а мъжете от 35 до 55 г. да ходят един път годишно на кръвна проба за рак на простата.

Според фондацията това няма да проработи, ако няма санкции и за пациентите, и за личните лекари, гинеколози и уролози, за да се извършва реално профилактика. “Искам да довърша с фондацията нещата, които искаше Бистра. И сега има една безплатна цитонамазка на година за жените, те не ги правят, статистиката показва че не повече от 10 % ходят на гинеколог, а здравната каса отчита извършена профилактика.

Според статистиката годишно умират средно по 500 жени от рак, но са в пъти повече. При летален изход в смъртните актове не се отбелязва реалната причина за смъртта. Лечението на болна от рак за държавата е минимум 100 000 лв. и икономически е обосновано да има задължителна профилактика”, заявява Генев.

Бистра била главен експерт в МОСВ и се занимавала с преговорите за мерките за изменението на климата. Фондацията иска да довърши нейната работа за изготвяне на стратегия за адаптация към изменението в климата за България.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете