Създават административни центрове в туризма

Разписана е заповедта за туристическо райониране, предстои да се създадат административни центрове за управление в страната, съобщи в Русе министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя призова общините да се включат максимално бързо, за да се възползват от новата оперативна програма "Конкурентоспособност".

"Разчитаме изключително на уикенд туризма, но за него няма конкретни данни. Някои туристи пътуват индивидуално и не се отчитат от статистиката", обясни министър Ангелкова при откриването на 11-ото регионално изложение "Уикенд туризъм" в крайдунавския град.

От догодина министерството на туризма ще предоставя актуални данни за отделни туристически продукти и предпочитани маршрути. Разчита се на стартиралата съвместна кампания с общините, които ще могат да рекламират културно-историческите си забележителности. Круизният туризъм е приоритетен за крайдунавските градове.

Русе продължава да се утвърждава като водещ туристически център, особено по река Дунав. Миналата година откритите 230 атракции в града са били посетени от 83 000 туристи, които са донесли 6,3 млн. лв. приходи. За първи път от 15 години насам над 70 000 души са посетили обектите на Регионалния исторически музей.

Туристическата борса "Уикенд туризъм" в Русе тази година отчита рекордно присъствие – 125 регистрирани компании с над 400 участници. Те се представят с 55 павилиона и 12 обособени щанда на открито. Министерството на туризма участва в експозицията с рекламен щанд от 20 кв. метра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес