Увеличават възнагражденията на вещите лица

8,28 лв. да получават на час вещите лица, вместо досегашните 5 лв. Това предвижда нова наредба на Правосъдното министерство. Увеличението е съобразено с минималната работна заплата (МРЗ). Така от 1 юли възнаграждението на експертите ще нарасне с още 0,36 лв., тъй като МРЗ ще стигне 380 лв.

В проекта се предлага актуализиране на размерите и на разходите на вещите лица за извършване на експертизата и изплащане на сумите в срок до 60 дни от приемането на експертизата.

За особено сложни и специфични експертизи, извършени от висококвалифицирани вещи лица, възнаграждението може да бъде увеличено до 100%. За експертизи, извършени в почивни дни и национални празници, възнаграждението може да бъде увеличено до 100%, се казва още в проекта на наредбата.

Актуализират се и размерите на възнаграждението, което се дължи на вещото лице при отлагане на делото по независещи от него причини – от 15 лв. на не по-малко от 20 лв., както и разходите за една нощувка - от 35 лв. на 50 лв. За улеснение на вещите лица Наредбата предвижда възможност и за авансово заплащане на разходите за пътни, дневни и квартирни.

В документа е предвидено още, че, ако органът, възложил експертизата, откаже да приеме заключението по причини, за които вещото лице отговаря, определеното възнаграждение да не му се изплаща, но отказът трябва да е мотивиран.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право