Мними фермери вземат субсидии за зеленчуци

Ваня Велинска наш спец. пратеник в Плевенско

Отново българските зеленчуци са кът, а са и скъпи. Родните домати в момента са около 5-6 лв. за килограм, а салатките по Великден бяха около 3 лв. Най-вероятно тенденцията ще се запази и както сега, така и през лятото ще ядем предимно вносен зарзават.

За съжаление причините в създалата се ситуация, която продължава от почти две десетилетия, не е само в природата. Да, зимата и пролетта бяха неблагоприятни за зеленчукопроизводителите ни и те не успяха да задоволят потребителското търсене. И за разлика от предходни години тазгодишните пролетни зеленчуци бяха предимно вносни.

Да отглеждаш зеленчуци в България обаче е изключително труден бизнес. Не говорим за оранжериите, където също има проблеми, но на повечето места се запазиха базите, в които се инвестираха модерни технологии, и те продължиха да работят. Но все пак заради скъпото гориво трудно може да сме фактор и да се състезаваме със съседните страни, където слънцето грее почти през цялата година, а фермерите са защитени от добра държавна политика.

Откритите зеленчукови градини останаха за истинските фермери, които от години се занимават с тази дейност. Малшансът остана за тях, тъй като не разполагаха с готови пари, които да инвестират в насаждания извън населените места, в които живеят и поради или една или друга причина не успяваха да се впишат в европейските програми.

Не са един или два утвърдените български зеленчукари, които фалираха. Истинско щастие е, че все още има родни производители, които на фона на масовата разруха и безперспективност в сектора оцеляват и не просто остават на пазара, но клиентите се редят на опашка за тяхната продукция.

Целия материал чети тук.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес