Президентът на Република Сръбска глобен за превишена скорост в Хърватия

Началникът на планинските спасители: Индивидуалната лавинна екипировка навлиза все повече у нас

Започва Великият пост

Лишени от свобода превзеха затвор в Рио де Жанейро

Надраскаха със свастики полското посолство в Израел

Саудитките вече имат право на собствен бизнес

Британски кметове на посещение в Брюксел, искат разговори за Брекзит

Сирийската армия влиза в Арфин Кюрдите искали от Дамаск противовъздушна отбрана срещу Турция

Виктор Орбан обяви Унгария за “последния бастион срещу ислямизацията в Европа”

Ще вали почти в цялата страна

Мистерията с тровене на кучетата в бургаския квартал “Сарафово” се разплита

Почина легендата на “Левски” Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Мними фермери вземат субсидии за зеленчуци

Ваня Велинска наш спец. пратеник в Плевенско

Отново българските зеленчуци са кът, а са и скъпи. Родните домати в момента са около 5-6 лв. за килограм, а салатките по Великден бяха около 3 лв. Най-вероятно тенденцията ще се запази и както сега, така и през лятото ще ядем предимно вносен зарзават.

За съжаление причините в създалата се ситуация, която продължава от почти две десетилетия, не е само в природата. Да, зимата и пролетта бяха неблагоприятни за зеленчукопроизводителите ни и те не успяха да задоволят потребителското търсене. И за разлика от предходни години тазгодишните пролетни зеленчуци бяха предимно вносни.

Да отглеждаш зеленчуци в България обаче е изключително труден бизнес. Не говорим за оранжериите, където също има проблеми, но на повечето места се запазиха базите, в които се инвестираха модерни технологии, и те продължиха да работят. Но все пак заради скъпото гориво трудно може да сме фактор и да се състезаваме със съседните страни, където слънцето грее почти през цялата година, а фермерите са защитени от добра държавна политика.

Откритите зеленчукови градини останаха за истинските фермери, които от години се занимават с тази дейност. Малшансът остана за тях, тъй като не разполагаха с готови пари, които да инвестират в насаждания извън населените места, в които живеят и поради или една или друга причина не успяваха да се впишат в европейските програми.

Не са един или два утвърдените български зеленчукари, които фалираха. Истинско щастие е, че все още има родни производители, които на фона на масовата разруха и безперспективност в сектора оцеляват и не просто остават на пазара, но клиентите се редят на опашка за тяхната продукция.

Целия материал чети тук.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.