Медици демонстрираха как се транспортира с хеликоптер тежко пострадал човек

Екстремна спасителна операция - по този сценарий се проведе демонстрация във Варна. Беше симулирано транспортирането с хеликоптер „Пантер” на тежко пострадал човек при инцидент, съобщава Нова тв.

Хеликоптерите са незаменими за оказване на спешна помощ при тежки катастрофи на суша или в морето. Условия за ползването им са създадени в най-натоварената болница в Североизточна България, отработени са и действията на лекари и пилоти. Най-голяма нужда от такъв транспорт има при случаи на инсулт и инфракт.

„Именно бързият транспорт до четири и половина часа от началото на исхемичния инсулт, от началото на инцидента, ще помогне за спасяването на човешки живот и до намаляването на инвалидността”, обясни доц. Силва Андонова от УМБАЛ „Света Марина” във Варна.

А страната ни е на едно от челните места по смъртност от този вид заболявания.

„Пациентът прави инфаркт, обажда се на Бърза помощ, Бърза помощ трябва да реагира с линейка, тя трябва да отиде до пациента, да постави диагнозата и да го транспортира до болницата. Представете си какво е това време. При инфарктите първите 30 минути са от жизненоважно значение, защото в тези 30 минути е половината от смъртността”, обясни доц. Светослав Георгиев.

Медиците са категорични, че въздушният транспорт е жизненоважен не само за хората с инсулт и инфаркт, а и в областта на трансплантациите. Затова всяка болница в България трябва да може да разполага с него.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини