Окачват разпятия във всеки кабинет на властта в Бавария Хорст Зеехофер: Ислямът не принадлежи на Германия

Малолетен убиец отива в интернат

Модерен лазер заработи в Медицински университет-Варна Лекуват безплатно 90 души, загубили зрението си заради катаракта

Анна Мария Петрова-Гюзелева представи стихосбирката си „…А душата знае“ в Павликени

Жителите на Косовска Митровица дължат 13 млн. евро за вода

НОКА иска промени в стандарта за българските млечни продукти

Поход от Велико Търново до хижа „Божур“ дава начало на кампанията ‚Движи се и победи“ Туристическата разходка ще е тази събота

Енергийният министър Петкова ще посети „Мини Марица-изток“

Тотален хаос в район “Младост”, няма кой да замести Иванчева

Иззеха голямо количество фалшификати на световни марки от магазин в Пловдив

Американска отнесе 500 долара глоба заради недекларирана ябълка

34 бармани мерят сили в национално състезание За първи път ги изпитват и на теория

ПАСЕ посъветва Турция да отмени предсрочните президентски и парламентарни избори

Сотир Цацаров в Брюксел: Тероризмът не е само бомби и гибел на невинни хора, а е в компютрите и социалните мрежи

Архитекти на електровелосипеди ще се грижат за парковете в София Осигурени са 10 колела

С грижа за децата – здрава семейна среда и щастливо детство

Научните изследвания показват, че първите три години са основополагащи за развитието на всеки индивид и предопределят неговата реализация като възрастен. Доказано е още, че едно дете получава най-добри предпоставки за успешно развитие и бъдеще, ако расте в здрава семейна среда при подкрепящи и разбиращи го родители и близки.

Детето не може да избере нито родителите си, нито мястото и времето, в което да се роди, но има правото на щастливо детство и здрава семейна среда. У нас SOS Детски селища България вече 25 години се грижи за равните права и по-доброто бъдеще на деца, лишени от родителска грижа и деца в риск да загубят подкрепата на своите родители.

Сдружение SOS Детски селища България предоставя комплекс от социални услуги- приемна грижа, подпомагане на младежи и подкрепа на семейството. Лишените от родителска грижа деца се радват на любовта и закрилата на SOS приемните семейства в двете детски селища в град Трявна и село Дрен. Благодарение на SOS приемните родители, децата тръгват по своя собствен път към едно по-сигурно бъдеще и успешно интегриране в обществото.

Важно продължение на грижата в семейна среда са SOS младежките домове в София и Велико Търново, където живеят подрастващи от 14 до 18 години. Те поддържат връзка със своето SOS семейство, но вече са по-самостоятелни и адаптирани за живота извън SOS грижата. След навършване на пълнолетие и завършване на средно образование чрез програмата „Начало на самостоятелен живот“ те продължават обучението си във ВУЗ до завършване на висше образование и започване на работа.

„Нашата цел, която вече 25 години успешно реализираме, е да осигурим семейство, дом пълен с обич и здравословна среда за развитие за всяко дете. Най-голямото ни постижение до този момент са многобройните съдби, променени към едно по-добро бъдеще“, сподели Пламен Стоянов, Национален изпълнителен директор, SOS Детски селища България.

Организацията променя и живота на децата и семействата, обхванати в програмите за подкрепа на семейството и превенция на изоставянето в София, Габрово, Велико Търново и Радомир. Всеки от четирите Центъра за обществена подкрепа предоставя месечно пакет от социални услуги за 380 деца и 190 семейства, грижещи се за тях.

Цялостната дейност на SOS Детски селища България показва ангажимента на организацията към децата като най-ценния капитал на едно общество. За 25-те години от съществуването си SOS Детски селища България е помогнала на повече от 450 деца да получат семейна грижа и подкрепа, съдействала е на над 200 младежи за получаване на образование и намиране на работа и е подкрепила над 4 500 деца чрез програмите за подкрепа на семейството.

Добрите резултати, постигнати до момента, показват актуалните тенденции в грижата за децата. С любов и възпитание в здравословна семейна среда децата имат равен шанс за развитие и изграждане като добри и полезни на обществото членове.

Публикацията е подготвена с материали на Сдружение SOS Детски селища България

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.