Трус от 6,1 по Рихтер разлюля Мексико

Ученик маскира дрога в дъвки

Спипаха апаш, опитал да задигне тръби от жилище в Свищов

Задържаха ексхибиционист в центъра на Шумен

Таксиджия отиде в полицията, разбрал че го използват за муле

Руски футболистки с провокативна фотосесия

Огромно количество гуми иззеха в Петрич

Дядо блъсна с кола момиче в Търново

Борисов обсъди двустранните отношения с премиера на Кабо Верде

Деца рецитираха заветите на Левски в София

Делян Пеевски пред в. “Телеграф”: Войната между Прокопиев и Цветан Василев бе за сърцето на Костов

Безплатни профилактични прегледи в общинските болници в София

5-ма фенове остават в ареста след инцидентите вчера в София

Летище София се похвали с близо половин милион пътници за месец

Моравецки и Нетаняху ще потушават напрежението след скандала по повод Холокоста

С грижа за децата – здрава семейна среда и щастливо детство

Научните изследвания показват, че първите три години са основополагащи за развитието на всеки индивид и предопределят неговата реализация като възрастен. Доказано е още, че едно дете получава най-добри предпоставки за успешно развитие и бъдеще, ако расте в здрава семейна среда при подкрепящи и разбиращи го родители и близки.

Детето не може да избере нито родителите си, нито мястото и времето, в което да се роди, но има правото на щастливо детство и здрава семейна среда. У нас SOS Детски селища България вече 25 години се грижи за равните права и по-доброто бъдеще на деца, лишени от родителска грижа и деца в риск да загубят подкрепата на своите родители.

Сдружение SOS Детски селища България предоставя комплекс от социални услуги- приемна грижа, подпомагане на младежи и подкрепа на семейството. Лишените от родителска грижа деца се радват на любовта и закрилата на SOS приемните семейства в двете детски селища в град Трявна и село Дрен. Благодарение на SOS приемните родители, децата тръгват по своя собствен път към едно по-сигурно бъдеще и успешно интегриране в обществото.

Важно продължение на грижата в семейна среда са SOS младежките домове в София и Велико Търново, където живеят подрастващи от 14 до 18 години. Те поддържат връзка със своето SOS семейство, но вече са по-самостоятелни и адаптирани за живота извън SOS грижата. След навършване на пълнолетие и завършване на средно образование чрез програмата „Начало на самостоятелен живот“ те продължават обучението си във ВУЗ до завършване на висше образование и започване на работа.

„Нашата цел, която вече 25 години успешно реализираме, е да осигурим семейство, дом пълен с обич и здравословна среда за развитие за всяко дете. Най-голямото ни постижение до този момент са многобройните съдби, променени към едно по-добро бъдеще“, сподели Пламен Стоянов, Национален изпълнителен директор, SOS Детски селища България.

Организацията променя и живота на децата и семействата, обхванати в програмите за подкрепа на семейството и превенция на изоставянето в София, Габрово, Велико Търново и Радомир. Всеки от четирите Центъра за обществена подкрепа предоставя месечно пакет от социални услуги за 380 деца и 190 семейства, грижещи се за тях.

Цялостната дейност на SOS Детски селища България показва ангажимента на организацията към децата като най-ценния капитал на едно общество. За 25-те години от съществуването си SOS Детски селища България е помогнала на повече от 450 деца да получат семейна грижа и подкрепа, съдействала е на над 200 младежи за получаване на образование и намиране на работа и е подкрепила над 4 500 деца чрез програмите за подкрепа на семейството.

Добрите резултати, постигнати до момента, показват актуалните тенденции в грижата за децата. С любов и възпитание в здравословна семейна среда децата имат равен шанс за развитие и изграждане като добри и полезни на обществото членове.

Публикацията е подготвена с материали на Сдружение SOS Детски селища България

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.