Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Военноисторическият музей показва уникални военни карти

На 15 май от 16 ч в Националния военноисторически музей (НВИМ) ще бъде открита изложбата „С карта по следите на времето“ (Вековното наследство на Военно-географската служба). Тя е съвместна инициатива на НВИМ и Военно-географската служба и е част от поредицата събития, които се организират по повод Международната година на картата 2015 – 2016 под егидата на ООН.

За първи път пред софийска публика ще бъдат представени уникални топографски и военни карти, както и уреди за изследвания, измервания и изработване на картографски материали. Те са част от богатите сбирки на Военно-географската служба и фонда на НВИМ.

Сред експонатите се отличават непоказваните досега в експозицията на НВИМ кипрегел (геодезичен инструмент за оптично измерване на разстояния, зенитни ъгли и превишения и за графично нанасяне на посоки) и астролабия (инструмент за мерене на хоризонтални ъгли и височини във вертикал), използвани от Българската армия в началото на ХХ век, както и други уреди-трофеи от Първата световна война.

Ролята на картографията в българската военна история е представена и чрез разнообразието от карти, сред които художествено изработена италианска карта на река Дунав и нейните притоци от XVIII век, карта на Гърция, изработена от френски офицер от Наполеоновия корпус, немска карта на Европейска Турция от 1870 г., първата карта на София и околностите от 1879 г., австрийска карта на Балканския полуостров от 1885 г., карта на Антарктика, остров Ливингстън и островите Гринуич, Сноу, Робърт и Смит, както и най-новата, създадена след въвеждането на Българската геодезична система 2005 и още не влязла в употреба държавна топографска карта в мащаб 1:25000.

Представите на публиката за историческата стойност на топографската наука ще бъдат допълнени от автентична карта на границата между България и Гърция според Букурещкия договор от 1913 г., подписана от делегатите на конференцията.

Изложбата може да бъде видяна от 15 до 24 май.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете