"Деветте пътя към еврофондовете" - национална кампания на "Труд" и "24 часа"

"Деветте пътя към еврофондовете" е кампания на вестниците "Труд" и "24 часа", която започваме в партньорство с най-голямата работодателска организация КРИБ. Първата среща между представители на бизнеса и на правителството ще се проведе във вторник в столичния хотел "Маринела" с участието на повече от 200 мениджъри на компании от реалния бизнес, министри, представители на браншови организации и консултантски фирми.

Скорошно проучване на НСИ показа, че голяма част от българския бизнес планира свиване с 30% на инвестициите през 2015 г . Основната причина за негативните прогнози е очакването на фирмите, че 2015-а ще е нулева година за усвояване на еврофондовете.

Все още е пресен споменът за замразените пари по две от оперативните програми от предишния програмен период. Евентуално забавяне на новия програмен период ще задълбочи негативните процеси в икономиката, която от 2009 г. оцелява в условията на рецесия, свито потребление, отлив на инвестиции, съкратени работни места.

Отговорност на правителството е да не допусне това да се случи. А право на бизнеса е да настоява пред управляващите за повече прозрачност, по-малко бюрокрация и ефективно усвояване на еврофондовете, които в условията на криза се явяват единствен заместител на липсващите чуждестранни инвестиции.

Ролята на националните медии пък е да посредничат между заинтересованите страни, така че да не се повтарят "грешките на растежа" от миналия програмен период и да се ускори усвояването на еврофондовете в новия.

Като водещи български медии ние искаме да допринесем за ръста на българската икономика, което включва и по-бързото отпушване на деветте европрограми от новия програмен период. Затова ние стартираме поредица от събития, на които ще поканим всички заинтересовани страни - правителство, бенефициенти, банков сектор, консултанти, контролиращи органи.

"Деветте пътя към еврофондовете" е кампания на вестниците "Труд" и "24 часа", която започваме в партньорство с най-голямата работодателска организация КРИБ. Първата от поредицата национални срещи Правителство-Бизнес, посветени на еврофондовете, е посветена на новата Оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност".

Защо започваме с нея? Защото това е първата одобрена от Брюксел оперативна програма. Това е най-важният инструмент за финансиране на нови технологии и обновление на производството в периода до 2020 г. Тя е очаквана с огромен интерес от целия български бизнес.

Общият бюджет на програмата е 1.39 млрд. евро, като 15% от него е българско финансиране, а 85% - европейско.

В оставащите месеци до края на годината ще организираме подобни дискусии и по останалите оперативни програми.

Ще говорим за уроците от миналото. За добрите практики, както и за лошите такива. За необходимите промени, които ще отпушат проектите... Във всичко това ще разчитаме както на партньорството с правителството, така и на подкрепата от бизнеса. Защото целта е обща - силна икономика и повече работни места.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес