Служители на СДВР задържаха 34-годишен крадец на велосипед На многократно осъждания за кражби Ц.С. е наложена 72-часова мярка за неотклонение

Пиян 17-годишен младеж открадна камион

Земетресения със сила над 4 по Рихтер край гръцките острови Закинтос и Крит

Кметът на старата столица и посланикът на Англия обсъдиха АМ Велко Търново-Русе

Дуа Липа и Стормзи взеха по два приза БРИТ

Възрастен мъж е намерен убит в столичния квартал “Люлин” Задържани са дъщеря му и съпругът й

Цвета Караянчева: Дали БСП няма да поискат и диктатура на пролетариата

Днес времето ще бъде облачно, ще има превалявания от дъжд

Депутати пред “Труд”: Конфликт на интереси прозира в скандала с НЗОК

Българин спечелил милиони от Spotify – чрез законна измама

Александър Вучич: Сърбия върви по европейския път, но ще продължи да изгражда добри отношения с Русия

Жители на Брегово протестират срещу преминаването на камиони с опасен товар

Стачка в “Ер Франс”, отменени са половината полети на далечни разстояния

44 души загинаха, след като автобус падна в 200-метрова пропаст в Перу

Над 20 са последващите трусове след земетресението в Пловдивско Усетено е най-много в Пловдив, Първомай и Пазарджик, но също в София и Благоевград

Петима чакат за първите клетъчни трансплантации във Варна

Петима пациенти с онкохематологични заболявания са подготвени за първите автотрансплантации на стволови клетки. Те ще се извършат в открития в края на м.г. център по транслационна медицина и клетъчна терапия във варненската УМБАЛ “Св. Марина”. Методът помага на болните да се възстановят след тежки курсове на химиотерапия. Досега страдащите от лимфоми и миеломи търсеха помощ в чужбина, като брояха десетки хиляди долари или евро, за да спасят живота си. В “Св. Марина” това става безплатно. Засега могат да се извършват между 5 и 10 присаждания на клетки на месец.

Технологично капацитетът на центъра е по-голям, но грижите за болните изискват специална среда и обучение на персонала, дори на санитарките, обясни проф. Христина Групчева, зам.-ректор на Медицинския университет. Според нея от началото на 2016 г. във Варна ще се правят и трансплантации на стволови клетки от донор, които са единствен вариант за спасение за пациентите с напреднал стадий на болестта.

Терапията помага и на някои пациенти с рак на тестисите, саркома и анемии. Важното е всеки да бъде диагностициран индивидуално и да не се пропуска точният момент за трансплантация, коментираха проф. Гуннар Квалхайм от болница “Радиум” в Осло и проф. Игор Резник от йерусалимската “Хадасса”. Като консултанти по проекта те прегледаха безплатно над 40 пациенти на “Св. Марина” и се изказаха положително за работата на центъра. Към тяхното мнение се присъедини и проф. Марк Вигода от “Хадасса”, който консултира екипа от радиолози, работещи с линейните ускорители в новия онкоцентър в “Св. Марина”. За един месец прецизна лъчетерапия е направена на 60 болни от рак, като засега няма листа на чакащи, отчетоха от “Св. Марина”.

Докато медиците от Израел и Норвегия отчитаха резултатите от безплатните консултации на онкоболни в “Св. Марина”, на площадката за кацане на болницата се проведе демонстрация по транспортиране на пациент с хеликоптер на ВМС. То бе част от съвместно учение на авиобаза “Чайка”, летище Варна и УМБАЛ “Св. Марина”.

В учението участваха два хеликоптера “Пантер” от морската вертолетна авиобаза “Чайка”. УМБАЛ “Света Марина” във Варна е единственото лечебно заведение в България, което разполага с хеликоптерна площадка, лицензирана от Ръководство въздушно движение. Изграждането й е част от амбициите на ръководството на болницата за оказване на бърза и качествена помощ при спешни ситуации. Така “Св. Марина” може да приема тежко пострадали пациенти от цяла Североизточна България.

При пациенти в тежко състояние често автомобилният транспорт не е достатъчен и лекарите не са в състояние да окажат адекватна медицинска помощ. Най-голям е проблемът с пациенти с остри кръвоизливи, в шоково състояние, пациенти с мозъчни инсулти или с инфаркти, за които е важна всяка минута. В тези случаи до третия или до шестия час пациентът трябва да бъде транспортиран в специализирано лечебно заведение, за да бъде спасен без инвалидизация.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете