Да вярваме ли в органа на Кунева

Кое е първото, което си представяте като чуете да се споменава за корупция по високите етажи? Затвор и вътре някой политик? Не? Ами разбира се. Трудно е човек да си представи нещо, което никога не е виждал. Скъпите коли и бодигардовете на управниците? Е, да. Тях ги срещаме често наживо, гледаме ги и по телевизията. Луксозният хотел на местния депутат? Обяснимо. Има го във всеки град почти. Зам.министърът ли, който поиска завчера 50 бона рушвет, за да не ви спре бизнеспроекта?...Добре, обаче да не издребняваме. Да опитаме да си представим сега новия орган за борба с тия неща.

Кой орган ли? Естествено, че не ония 33 агенции, инспекторати и комисии „Антикорупция“, каквито има и в Народното събрание, и във всяко ведомство и община. И не реновираното звено на Цацаров, в което участват прокурори, полицаи и агенти на ДАНС. И не БОРКОР. И не Комисията за конфликт на интереси, която след скандалите с тефтерите на Златанов едва-едва крета в непълен състав. Представете си нещо по така, по румънско, по новаторско. И веднага му повярвайте! Иначе нищо няма да стане. Вицепрезидентът Кунева каза: „Ако не вярваме, няма начин да се свърши работа“. С други думи, нямаме ли вяра, надежда и упование в органа, който тя с правосъдния министър предлага, рушветчийството ще си остане на върха на държавата.

Чуйте как Меглена Кунева описва новото в най-новия орган срещу корупцията. Затворете очи и слушайте:

Той ще бъде с ново име, ще се нарича Национално бюро по установяване на конфликт на интереси. Не го бъркайте с едноименната комисия. В органа, наречен бюро,  именно тая комисия, наричана за краткост КПУКИ, ще се слее с БОРКОР и с оня отдел от Сметната палата, който обработва имуществените декларации на политици, министри, депутати и градоначалници.  Това ще бъде едноличен орган, а не колективен. Ръководното лице ще се предлага от Министерския съвет и ще се одобрява от президента. Властимащите вече пред него ще декларират парите, къщите, земите и колите си. Ще описват и „нетрудови доходи“ над 2000 лв., и единични плащания за 500 лв., и имуществото на услужливите си приятели, и това на съпрузите си, и на тези, с които се любят без брак. Установи ли се над 5000 лв. разминаване с реалното, уличените ще бъдат проверявани, а ако разминаването е над 10 000 лв. и мирише на престъпление, прокуратурата ще ги разследва. Ще ги подхващат и по анонимни сигнали, ще ги дават на комисията по конфискацията. Разминаването между истинското и декларираното благосъстояние няма да е ала-бала, както досега. То ще е реално, понеже – забележете! - „ще се засича независимо от хората от софтуер".

Ще, ще.

Изглежда, ще им е спукана работата на алчните и продажните. Парламентът щял да приеме закона за органа преди лятната ваканция, а финансовата обосновка се правела. Така че пак ще се охарчим, обаче Кунева „много вярва“, че няма да е бадева. Външен одит щял да гарантира това.

Преди да захвърляме капи от радост, нека запитаме нещо все пак.

Не ни ли убеждаваха преди 2-3 години само, че органите трябва да са колективни на всяка цена – с представители на управляващите, на опозицията и на държавния глава, тъй като едноличните често стават бухалки за политическия враг?

И после – бъдещият едноличен началник човек ли ще е, или ангел? Понеже шефът на румънската антикорупционна агенция Джорджеску беше сбъркал сметките със 75 милиона евро и незабавно даден на съд за злоупотреби.

Кой ли ще е тоя ангелоподобен Джорджеску в България ? Ще е свой, това е ясно, тъй като кабинетът „Борисов-2“ и Плевнелиев ще го назначават. Но той как ще бие корупцията тогава? Тя вирее във властта, а не сред селяните и студентите, нали така? И дали тоя органоначалник ще помни инициалите, които му диктуват неговите работодатели, или ще си ги записва като Златанов - тоя "да се оправи", оня "да се удари“?

Софтуер щял да засича лъжливите управници? Че то и за неслучайното разпределение на делата разчитахме на софтуер, пък какво стана?

Между другото, не беше ли преди два месеца само тържествено връчен на г-жа Кунева ключът от един друг софтуер - софтуерът на БОРКОР, супермегаантикорупционен? Не броихме ли на немската фирма ИНИТ 7,5 млн. лв. за него? Ще забравим ли за тия милиони, докато чакаме да ни сервират новата финансова обосновка?

А между другого, не беше ли преди 5 години БОРКОР  "новият  орган", на който разчитахме да смаже корупцията? Не твърдеше ли кръстникът му хер Ролф Шлотерер, съветникът на тогавашния министър Цветанов, че прави „ уникален инструмент без аналог в света, с който ще се разработват мерки срещу корупцията като се открият слабите й места“? Прави ли бяха критиците му, според които ставаше дума за електронна кантора „Рога и копита“ през която се източиха едни пари? Ако отговорът е да, нима може от подобни „рога и копита“, от компрометираната КПУКИ и от най-заспалия отдел на Сметната палата да се направи нещо истинско?

Ето мнението на бившия шеф на БОРКОР ген. Румен Миланов: „Да смесиш БОРКОР и КПУКИ е като да смесиш олио и вода. Нищо не става, нито за къпане, нито за салата.“

БОРКОР като аналитичен орган трябваше да открие вратичките в закона, през които минава корупцията. КПУКИ пък бе бе поставен на една от вратичките, за да я спира тая пуста корупция, проверявайки например дали кметът урежда с поръчки роднински фирми. Друг въпрос е какво се получи. Корумпираният тук там взе да вика - дръжте корумпирания!

Нека подминем онзи груб коментар - „със стари подлоги ще правят нов бардак“. Но да се спрем на Сметната палата. Тя проверява достоверността на декларациите, подадени от големците от цяла България като ги сравнява с данните, подлежащи на вписване в държавни, общински и съдебни звена. Хубаво. Но ако нейните чиновници да дремали  с години на бюрата с лъжливите документи и си са отваряли само сегиз-тогиз очите ( като за сметките на Христо Бисеров например), мислите ли, че ще се разбудят, възбудени от внушителния орган на Кунева?

Това щяло да се разбере за всеки поотделно след „теста за интегритет“, който ще бъде проведен преди преназначенията.

„Ииинтегритет!“ - между устните на вицепремиерката любимата й дума звучи нежно. Но позволете ни по-грубичко да отбележим, че тестовете за почтеност и лоялност у нас обикновено служат само за политически чистки на ваши от наши.

И още няколко практически въпроса ни вълнуват отсега.

Ще му се брои ли на кмета „нетрудово увеличение на имуществото“, ако от стари тухли на комшията си построи на вилата в Долно Уйно камина, а до нея външен клозет с душ? А ако тоалетната чиния с казанчето и мивката му струват 500 лв., до колко дни ще  следва да ги декларира? И какво да прави с декларацията си, ако любовницата му случайно не ще да му каже дали е богата?

Изобщо 10 000 лв. не са ли твърде скромен размер за фаталното „разминаване?“ Не е ли ясно, че при този размер клиентите на новия орган едва ли ще са по-високопоставени от зам. кмета на Каспичан, който си купува косачка, без да докаже доходи за това? И с такива дребни рушветчии ли ще се отчитат бройки в битката с голямата корупция?

Органът щял да действа по анонимни сигнали. Ще ги има бол - това може да се предвиди,  включително и от завистливи комшийки. По-любопитното е друго: дали органоначалникът еднолично ще решава например коя от анонимките е "приоритет" и коя е простотия?

И още - банковата тайна. Нали тя може да се разкрива и сега по искане от прокуратурата, от министъра на финансите, от комисията по конфискацията, от митниците и от НАП? Защо те просто не си вършат работата? Какво като и органът на Кунева се нареди до тях?

А какъв е тоя одит от чужбина? Нужен бил за всички институции. Но чуждестранните одитори не работят безплатно, нали? Дали пък няма да е по-евтино да си закрием държавата и да се анексираме към Брюксел?

Впрочем премиерът г-н Борисов се зарече, че ще надминем румънците за 4 месеца. Около два изминаха вече, но ние на него по условие му имаме доверие. И чакаме през юли по румънския почин да видим в килии поне 20 министри, депутати и роднини на самия Борисов. Вярно, че Моника Маковей си нямаме. Но си имаме Кунева, а и органът й дотогава ще стане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи