Осигуриха 4,5 млн. лева за ремонт на изгорелия Драматичен театър в Пловдив

Ремонтът на Пловдивския драматичен театър, който пострада тежки при пожар на 22 август 2013 г., ще стартира до края на 2015 г., похвалиха се от ръководството на най-стария театър у нас.

Вече е пусната обществена поръчка за близо 3,5 млн.лв. без ДДС (4,2 млн.лв. с ДДС), а срокът за извършване на реконструкцията е 180 дни.

По-голяма част от парите са от републиканския бюджет, тъй като от Министерството на културата не могат да си позволят подобни големи харчове, макар че ремонтът на Драмата в Пловдив е основен приоритет във втория мандат на министър Вежди Рашидов.

Той спази обещанието си и осигури нужните средства от правителството, като към отпуснатите от държавата пари ще се добавят още 300 000 лв. - 200 000 лв. от застрахователната полица на театъра и още 100 хиляди лв., събрани от куп благотворителни каузи.

Тръжните процедури и изборът на фирма изпълнител ще трае няколко месеца и реалните ремонтни дейности на практика ще стартират не по-рано от юли-август, тъй като до 22 юни ще се събират оферти.

Реновираният театър се очаква да отвори врати за старта на сезон-2016. Дотогава представленията на Пловдивската драма, някои от които са със седмици по-рано разпродадени, ще се играят на голямата сцена на Градския дом на културата "Борис Христов".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони