Ердоган инвестира в Албания, дарява $ 30 млн. за гигантска джамия

Турският президент Реджеп Ердоган направи в Тирана първа копка на гигантска джамия, за строежа на която дарява на Албания 30 млн. евро. Местните мюсюлмани твърдят, че храмът, който се очаква да е готов през 2017 г., ще е най-големият на Балканите, защото на площ от 20 000 кв. метра щял да побира 4500 души едновременно.

„Нямаме търпение да завършим строежа, за да направим подарък на албанските братя“, каза Ердоган след среща с албанския държавен глава Буяр Нишани. Джамията ще е част от ислямски комплекс в центъра на Тирана, който ще има още конферентна и изложбена зала, библиотеки и музеи. В близост са католическата и православната катедрала.

Мюсюлманите в Албания са 56% от 3-милионното население, католиците са 15%, а православните – 11%. Турските инвестиции в страната възлизат на 2,4 млрд.

Ердоган използва престоя си в Тирана, за да призова ЕС да отвори границите си за повече бежанци от конфликтите в Близкия изток. „Турция е похарчила 4,9 млрд. евро, приемайки 1,7 млн. сирийци и 300 000 иракчани, Европа не бива да е безчувствена към такива бедни и бездомни хора, всеки има човешки дълг“, каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят