ЦСКА осъден да плати 270 000 лева за ден

Ударите върху ЦСКА не спират. Само за един работен ден вчера с изпълнителни листове за незабавно плащане се явиха трима от субектите, на които „червените“ дължат пари. Миодраг Йешич чака 31 000 евро за 2 месеца работа през 2013-а. Сърбинът бе назначен през януари и уволнен през март след само 2 мача, за които... не му е платено. Михаил Венков, изиграл един сезон в ЦСКА, има спечелен иск за малко над 100 000 лева.

А фирмата „Финанс лизинг“ осъди клуба за 110 000 лева с лихвите, след като не е обслужван договорен лизингов план, подписан от ръководството през 2010 г. Не е ясно каква услуга е извършила фирмата на клуба.

И трите нови „честитки“ са от времето на „Титан“ на „Българска армия“. Но падат върху новите босове в лицето най-вече на Ивайло Манджуков.

Той е представил пред БФС план за оздравяване и 5-годишна стратегия на управление на клуба с намален бюджет и постепенно погасяване на дълговете, като най-големите са към НАП. Само за първата година приходната част на планирания бюджет е около 5,75 млн. лева, което без участие в евротурнирите изглежда доста амбициозна и трудно постижима сума. Идеята е за кампания на ръба на агресията сред феновете за абонаментни карти и помощ с купуване на артикули на клуба. Чакат се и над 1,3 млн. лева от рекламни приходи, но без подробности кои фирми ще се ангажират да влязат в тази графа.

Оздравителният план, представен от новите собственици, вече е на бюрата на двама министри - спортния Красен Кралев и финансовия Владислав Горанов. Техни експерти ще го разгледат и ще дадат оценка доколко той е изпълним и може ли клубът да се опре на него и да продължи в професионалния футбол по тази стратегия.

Ако отговорът е отрицателен, ЦСКА ще трябва да мине през процедура по несъстоятелност, но вече с назначен синдик. При такъв сценарий има вероятност от нов старт извън професионалния футбол, но по-очакваното развитие е с оставяне в „А“ група на новото дружество, подкрепено от Изпълкома на БФС. Такъв е случаят с „Берое“ от 2008-а и минаването на клуба от Стара Загора през несъстоятелност.
ЦСКА няма как да играе в евротурнирите, след като не покрива категорично условията за лиценз. Но изглежда, сякаш това далеч не е новина - поне за УЕФА. В документ, публикуван на сайта на евроцентралата, пише съвсем ясно: ЦСКА се задължава да плати глобата си за нарушаване на финансовия феърплей от 200 000 евро до 30 юни 2015-а.

Такава заповед няма в нито едно от споразуменията с останалите клубове нарушители. За тях условието е, че парите ще им бъдат удържани от приходите от следващото участие в турнирите. А за ЦСКА очевидно УЕФА знае от доста време, че няма да заработи постъпления от този тип тази есен... Примерът е с „Левски“, наказан по сходен начин от УЕФА преди година с 200 000 евро, но с уточнението, че те не са наложителни за бързо плащане, а ще бъдат приспаднати от евентуални приходи в евротурнирите.

В документа за ЦСКА на европейската централа пише още, че глобата идва, след като за миналия сезон клубът е в дефицит, прехвърлящ допустимата рамка от 5 милиона евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ