ЦСКА №3 по бити шампиони

Само „Реал” (Мадрид) и „Ювентус” са отстранявали повече действащи европейски клубни шампиони от ЦСКА.

В близо 60-годишната история на най-големия турнир отпадат 46 носители на трофея, в другите случаи купата е защитена. „Червените” се гордеят с 3 триумфа - срещу „Аякс” (1973 г.), „Нотингам” (1980 г.) и „Ливърпул”
(1982 г.). Носителят на рекордните 10 корони „Реал” е елиминирал 8 пъти актуалния първенец, а „Юве” – вече 6 пъти, след като детронира „кралете“ след 1:1 в сряда вечерта и 2:1 в Торино.

По 3 отстранявания, също като ЦСКА, имат още „Барселона”, „Интер” и „Динамо” (Киев). Два пъти е вземал скалпа на шампиона „Милан”. И - това е. Другите клубове стигат до веднъж. Дори „Ливърпул”, „Байерн” и „Аякс”.

Благодарение на ЦСКА само 3 държави имат повече „гилотини” срещу властващи еврошампиони, отколкото България. По 12 скалпа носят Испания и Италия, а Англия - 4. С по 3 екзекуции на първенци се гордеят още Германия и Украйна, по 2 - Холандия и Румъния.

Разбира се, днес вече е почти невъзможно по-скромен клуб да стигне дори до среща с действащ шампион, камо ли да триумфира. Навремето нямаше квалификации и дирижиран жребий. Можеше още в първия или втория кръг да се играе с колос, а до полуфинали се стигаше след отстраняване на само два-три съперника. Сега първенците отпадат изключително след сблъсък със себеподобен или сходен по класа и име клуб. И най-вече в пролетните елиминации на Шампионската лига.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят