Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Словакия твърдо против джендъризма Ще приемем отделно законодателство за борба с насилието над жени, обеща премиерът Фицо

Вандали изпотрошиха над 40 коли в Пловдив

Ето кои институции ще проверяват сделката за ЧЕЗ

32 цивилни са загинали при бомбардировките на Източна Гута днес

Корнелия Нинова: Намалявайки таксите на пенсионните дружества, ще увеличим доходността на хората

„Действителните собственици на пенсионни дружествата не бяха публикувани до от 2005 г. до 2015 г. Поискахме такава информация и в доклада на комисията я има за всяко пенсионно дружество. Вече знаем физическите лица, които са действителни собственици на тези дружества”. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и председател на временната комисия за проучването на финансовото състояние на пенсионноосигурителните дружества Корнелия Нинова в ефира на БТВ.

Тя добави, че асоциацията на дружествата, КФН и народните представители са констатирали, че има съмнения за свързани лица, поради което се налага да се промени определението „свързано лице”. „Поискахме и ЕК да ни каже, какво според тях означава този термин, за да спазим и европейското законодателство. Направили сме закон за изменение и допълнение на закона за предлагане на публични ценни книжа и там пише, че разширяваме понятието „свързани лица”, поради случаи със злоупотреби”, обяви Нинова.

Тя каза още, че са предприети над 700 наказателни постановления и принудителни административни мерки, около 80% от тях са обжалвани от съответните провинили се дружества, но съдът ги е потвърдил и те са изпълнени. „КФН си върши работата добре спрямо пенсионните дружества и това е потвърдено от контролиращите европейски органи след 7 проверки”, категорична бе социалистката.

Нинова обяви, че реалната доходност на дружествата е положителна и за целия период, откакто съществуват пенсионните фондове, тя е 1.46%. Тя обясни, че в доклада на временната комисия може да се види финансовото състояние на всяко едно дружество, каква доходност и финансови резултати има през годините. „Спорът за доходността беше голям и причината за това беше различният период на изчисляване”, добави народният представител. Тя обясни, че двете години, с които се разминават като период и различните формули за изчисление се отразяват на отчетите за доходността на пенсионните дружества. Нинова обяви още, че по отношение на методиката за изчисление КФН и асоциацията на пенсионните дружества имат срок от два месеца за изработване на единна методика. „Ако те не го направят, ние като народни представители ще го запишем в закона, защото хората не могат да чакат повече, за да разберат дали имат доходност”, категорична бе Корнелия Нинова.

„Всички страни в разговора постигнахме съгласие, че трябва да намалим таксите към хората”, добави народният представител. Нинова каза още, че в парламента се намира законопроект, в който се предлага намаляване на таксите към дружествата. Тя добави, че сега входната такса е до 5%, от 1 януари 2016 г. се предлага тя да стане до 4%, до 2018 г. – 3%. „Правим го така, за да бъде прогнозируемо и всички, които искат,да могат да правят своите баланси и изчисления на база”, заяви народният представител. Тя добави още, че инвестиционната такса е на стойност до 1%, комисията обаче предлага тя да стане максимум 0,4% до 2018 г. „Третата, която е 20 лв. при преместване от един фонд в друг трябва да бъде премахната. Намалявайки тези такси, ние ще увеличим доходността на хората, защото тези 2% разлика ще отидат в техните сметки”, обяви Нинова

Корнелия Нинова обясни, че комисията предлага пенсионните фондове да започнат да обявяват доходността си не веднъж годишно, а всеки месец. „На второ място, контролът към фондовете трябва да се засили, за да са сигурни хората, че пенсионните фондове са контролирани редовно и няма основание за притеснение”, заключи тя.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.