Цвета Караянчева: Осъждам всеки опит за дискредитация на българските строители "Не се съмнявам в качеството на тяхната работа“, коментира коментира председателят на НС

Мъж, жена и дете пострадаха при катастрофа в Търново

Френската полиция все още търси стрелеца от Страсбург

Протестът на строителите не затруднява движението в София

Пациент, изпаднал в мозъчна смърт, спаси трима болни с органите си Това е втора донорска ситуация тази година в областната болница във Велико Търново

Специалисти от ВМА с поредна трансплантация на черен дроб

МВнР към българите в Страсбург: Избягвайте посещението на публични места!

Български журналисти се оказали в близост до стрелбата в Страсбург

Бивш служител в „Полимери”: Вместо да даде заплати, Банев си купи кола

Гл. комисар Николай Николов: Бюджетът на пожарната не е пострадал

Сергей Станишев за резолюцията на ЕП: България има нов инструмент за натиск за Шенген

Ето как българските евродепутати коментираха ужаса в Страсбург

Защо не трябва да се пита „Колежке, може ли за минутка-две“?

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Мантинелата край Своге издържа на скорост 140 км/ч

Фалшива бомбена заплаха евакуира централата на Фейсбук

Без банкова тайна за КТБ

Депутати от различни партии се обединяват около идеята да отпадне банковата тайна за част от депозитите в КТБ, показа проучване на „Труд”.

Преди ден Йордан Цонев от ДПС внесе предложение в парламентарната комисия за КТБ да отпадне банковата тайна за преференциалните депозити, променяни впоследствие, както и за влоговете на политици и депутати.

Шефът на комисията Десислава Атанасова (ГЕРБ) посочи, че се обмисля отпадането да е за вложителите с променени преференциални договори, обект на публичен интерес. Шефката на бюджетната комисия от ГЕРБ Менда Стоянова също съобщи, че най-вероятно управляващите ще подкрепят идеята.

”Авторитетни юристи са на мнение, че КТБ вече не е банка, следователно няма как да има банкова тайна. Аз ще препоръчам на БСП да подкрепи падането на банковата тайна”, каза пред ”Труд” Румен Гечев. Георги Кадиев от БСП също подкрепя идеята.

Мартин Димитров от Реформаторския блок остави решението на комисията за КТБ.

Междувременно Менда Стоянова потвърди пред БНТ, че и.д. шефката на ”Банков надзор” в БНБ Нели Кордовска е човекът, разрешил от името на Фонда за гарантиране на влоговете в банките да бъдат променени условия по договори на депозанти с преференциални лихви в КТБ. ”Целта е била те да получат по 100 хил. евро обезщетения, на каквито не са имали право”, каза Стоянова. ”Труд” потърси Нели Кордовска за коментар, но тя не отговори.

По-късно от Фонда за гарантиране на влоговете в банките защитиха действията на Кордовска и посочиха, че разрешението се е отнасяло само за депозити, сключени при привилегировани лихвени условия, но прекратени преди поставянето на КТБ под специален надзор (виж по-долу въпросите и отговорите към квесторите). Парите не са могли да бъдат изплатени ефективно на вложителите заради поставянето на КТБ под надзор.

Главният прокурор Сотир Цацаров каза, че очаква до края на вчерашния ден да получи всички указания към квесторите, за да се види какви са и каква е отговорността на самите квестори за действията им.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Съобщение на фонда за гарантиране на влоговете

Квесторите питат: „Как следва да се третира случая, при който договор с привилегировани лихвени условия е прекратен на 20.06.2014 г.*, сумата по същия е преведена от КТБ, но поради поставяне на банката под специален надзор не е реализиран и сумата се е върнала в КТБ? Към момента сумата е заведена като кредитно салдо на лицето, по което не се начислява лихва.” Отговорът на фонда от 10.11.2014 г. е, че „съответното лице следва да се подаде като вложител към Фонда за гарантиране на влоговете в банките”.

На 19.11.2014 г. квесторите искат потвърждение с въпроса: „В случаите на прекратени договори за депозит и неизпълнени платежни нареждания поради поставянето на банката под специален надзор – средствата по наредените и неизпълнени преводи към настоящия момент са налични или по съответните клиентски банкови сметки или по кредитни салда по закрити сметки на клиенти (когато при нареждане на превода клиентът е разпоредил закриване на банковата си сметка). Ако прекратените договори за депозит са били сключени при привилегировани лихвени условия – следва ли да се приеме, че с прекратяване на договора за депозит привилегията е отпаднала, т.е. че средствата са защитени от ЗГВБ?” И още: „При тълкуване на т.13 от Указания от Управителния съвет на ФГВБ, приложени към писмо № 20-0-0077 от 10.11.2014 г. на ФГВБ инструкции, изглежда, че така описаните средства са гарантирани, но все пак молим за изрично потвърждение на това разбиране.”

Отговорът на повторно зададения въпрос, който ФГВБ изпраща на 20.11.2014 г., е подписан от г-жа Нели Кордовска и е съответно: „Ако вложителят при прекратяването на договора е платил наказателна лихва за предсрочното му прекратяване, влогът е гарантиран.”

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.