Без банкова тайна за КТБ

Депутати от различни партии се обединяват около идеята да отпадне банковата тайна за част от депозитите в КТБ, показа проучване на „Труд”.

Преди ден Йордан Цонев от ДПС внесе предложение в парламентарната комисия за КТБ да отпадне банковата тайна за преференциалните депозити, променяни впоследствие, както и за влоговете на политици и депутати.

Шефът на комисията Десислава Атанасова (ГЕРБ) посочи, че се обмисля отпадането да е за вложителите с променени преференциални договори, обект на публичен интерес. Шефката на бюджетната комисия от ГЕРБ Менда Стоянова също съобщи, че най-вероятно управляващите ще подкрепят идеята.

”Авторитетни юристи са на мнение, че КТБ вече не е банка, следователно няма как да има банкова тайна. Аз ще препоръчам на БСП да подкрепи падането на банковата тайна”, каза пред ”Труд” Румен Гечев. Георги Кадиев от БСП също подкрепя идеята.

Мартин Димитров от Реформаторския блок остави решението на комисията за КТБ.

Междувременно Менда Стоянова потвърди пред БНТ, че и.д. шефката на ”Банков надзор” в БНБ Нели Кордовска е човекът, разрешил от името на Фонда за гарантиране на влоговете в банките да бъдат променени условия по договори на депозанти с преференциални лихви в КТБ. ”Целта е била те да получат по 100 хил. евро обезщетения, на каквито не са имали право”, каза Стоянова. ”Труд” потърси Нели Кордовска за коментар, но тя не отговори.

По-късно от Фонда за гарантиране на влоговете в банките защитиха действията на Кордовска и посочиха, че разрешението се е отнасяло само за депозити, сключени при привилегировани лихвени условия, но прекратени преди поставянето на КТБ под специален надзор (виж по-долу въпросите и отговорите към квесторите). Парите не са могли да бъдат изплатени ефективно на вложителите заради поставянето на КТБ под надзор.

Главният прокурор Сотир Цацаров каза, че очаква до края на вчерашния ден да получи всички указания към квесторите, за да се види какви са и каква е отговорността на самите квестори за действията им.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Съобщение на фонда за гарантиране на влоговете

Квесторите питат: „Как следва да се третира случая, при който договор с привилегировани лихвени условия е прекратен на 20.06.2014 г.*, сумата по същия е преведена от КТБ, но поради поставяне на банката под специален надзор не е реализиран и сумата се е върнала в КТБ? Към момента сумата е заведена като кредитно салдо на лицето, по което не се начислява лихва.” Отговорът на фонда от 10.11.2014 г. е, че „съответното лице следва да се подаде като вложител към Фонда за гарантиране на влоговете в банките”.

На 19.11.2014 г. квесторите искат потвърждение с въпроса: „В случаите на прекратени договори за депозит и неизпълнени платежни нареждания поради поставянето на банката под специален надзор - средствата по наредените и неизпълнени преводи към настоящия момент са налични или по съответните клиентски банкови сметки или по кредитни салда по закрити сметки на клиенти (когато при нареждане на превода клиентът е разпоредил закриване на банковата си сметка). Ако прекратените договори за депозит са били сключени при привилегировани лихвени условия - следва ли да се приеме, че с прекратяване на договора за депозит привилегията е отпаднала, т.е. че средствата са защитени от ЗГВБ?” И още: „При тълкуване на т.13 от Указания от Управителния съвет на ФГВБ, приложени към писмо № 20-0-0077 от 10.11.2014 г. на ФГВБ инструкции, изглежда, че така описаните средства са гарантирани, но все пак молим за изрично потвърждение на това разбиране.”

Отговорът на повторно зададения въпрос, който ФГВБ изпраща на 20.11.2014 г., е подписан от г-жа Нели Кордовска и е съответно: „Ако вложителят при прекратяването на договора е платил наказателна лихва за предсрочното му прекратяване, влогът е гарантиран.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини