Здравната каса спести 2,3 млн. лева с личните карти. Отнемат правата на двама лекари за фалшиви ТЕЛК решения

НЗОК спести 2,3 млн. лв., след като преди месец въведе задължението пациентите да влизат и да се изписват от болница с лична карта. Те се „чекират“ с нея с помощта на специално четящо устройство.

Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов пред депутатите от здравната комисия, които поискаха обяснение за обединението на 9-те болници в карето на столичната Александровска. На заседанието пристигнаха и зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева и зам.-шефката на правната комисия Десислава Атанасова. А под прозорците на комисията протестиращи от болницата „Св. Иван Рилски“ викаха „Москов вън“.

Министърът посочи икономията за 2,3 млн. лв. като аргумент за уволнението на директора на „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев. Той публично оповести как четящите устройства лесно могат да се „измамят“ с цветно фотокопие на личните карти.

„Какво не може да постигне като цел „Св. Иван Рилски“, че да се сдружава с Александровска болница, която има милиони задължения?“, риторично запита д-р Дечев и заизрежда данни. За година Александровската платила 1 млн. лв. за външни услуги, а „Св. Иван Рилски“ - 474 000 лв., за охрана - 229 000 лв. срещу 56 000 лв., а за изготвяне на концепция по европроект Александровската дала 38 000 лв. От болницата отговориха задочно пред „Труд“, че двете лечебни заведения са несравними нито по дейност, нито по брой легла, „Св. Иван Рилски“ работела от 8 до 14 ч и не осигурявала спешност, Александровската била отворена денонощно, а по спечелени европроекти била „отличник“ сред останалите лечебни заведения.

Д-р Дечев посочи, че гражданското дружество, в което ще се обединят 9-те болници в карето, ще организира обществени поръчки. „Но може и да изтегли кредит, в един момент да не е в състояние да го погасява и така ще се извърши подмолна приватизация на лечебните заведения“, прогнозира д-р Дечев. Той допълни, че докато бюджетът на „Св. Иван Рилски“ т. г. е намален с 30%, министърът дал 28% от допълнителните пари за болниците на един собственик с 5 болници у нас. „Това е пълна лъжа! Бюджетът на „Св. Иван Рилски“ за 2015-а е 96% от миналогодишния, а с допълнителните средства от резерва на НЗОК и с икономиите от административната реформа ще се постигнат 100-те процента от 2014-а“, контрира здравният министър. Той ще провери защо 30% от парите за онколекарства у нас отиват в Пловдив - дали защото там има много българи с рак или по други причини.

МЗ започва и анализ на структурите на РЗИ, ще има съкращения, а спестените пари щели да се дадат на наистина работещите санитарни инспектори. „Ще решим и проблема с ваксините, ако се наложи, ще направим така, че нашата „Булбио“ да започне да произвежда липсващата петвалентна ваксина“, каза още д-р Москов. А отговаряйки на въпроси на депутати за ТЕЛК, той заяви, че за 6 месеца се отнемат правата на двама лекари за фалшиви освидетелствания.

Според Кодекса на труда

Москов трябвало да пита за уволнението на д-р Дечо Дечев

„Като сте уволнили д-р Дечо Дечев, докато той е бил в отпуск, поискали ли сте предварителното разрешение за действието си от инспекцията по труда, както изисква чл. 333 от Кодекса на труда?“ С този въпрос шефът на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов атакува здравния министър д-р Петър Москов. „Все по-очевидно е, че директорите на болниците са политически лица. Старият директор е уволнен! Точка. Новият е встъпил в длъжност“, отсече министърът. Д-р Адемов контрира, че всички промени в бордове на държавните болници, които Москов е направил, са политически. И даде за пример болницата в Разград. „Там психично болен пациент изяде друг болен“, изрече неочаквано за аудиторията Москов.

Юристи коментираха, че ако договорите за управление се приравняват с трудовите, тогава министърът е трябвало да се съобрази с чл. 333 от кодекса. В противен случай решението му може да се окаже незаконосъобразно, бяха първите коментари на прависти.

Междувременно стана ясно, че в понеделник министърът ще събере деветте директори на болниците в карето на Александровската, за да уточнят как ще функционира гражданското им сдружение. За негов шеф в „Шоуто на Слави“ Москов обяви водещия финансист Красимир Ангарски. Той бе министър в служебния кабинет на Стефан Софиянски, оглавявал е банките ДСК и ДЗИ. „Водихме разговори преди 2 дни. Идеята е да се оберат „луфтовете“ и да се използват финасонсовите резерви на лечебните заведения“, коментира пред „Труд“ Ангарски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве