Дидо от Д2 се класира за финала на „Фермата“!

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Заев: Армията на Косово се появява в неподходящо време

В 75 училища у нас вече няма хартиен дневник

Турската армия готова за операция в Сирия Ердоган: САЩ да изтеглят кюрдите

Борисов: Нито веднъж не съм застанал срещу решение на президента Май месец ще има европейски избори и ще видим кой колко струва, каза премиерът

По 12 години затвор за мъжете, измъчвали таксиметров шофьор във Врачанско

Задължителна ясла за деца от гета в Дания Неспазването на закона лишава от детски надбавки

Министерството на културата официално се присъедини към проекта ТРАДУКИ

Меркел подкрепи мерките на Макрон за справяне с протестите

Шокиращи сметки за топла вода изненадаха търновци

Никола Василев е новият изпълнителен директор на БДЖ

Ирландският парламент разреши абортите

Биг Бенд- Благоевград и музикално училище „Престо” подариха коледен концерт на жители и гости на града

Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

Богатството на домакинствата в България достигнало 40% от БВП

Финансовото богатство на българите представлява 40 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП). 78% от него са под формата на пари в брой и депозити, докато едва 2 процента са в акции. Останалите 20% от спестяванията са в пенсионни фондове и застраховки. Това стана ясно от презентация на Мауро Мирано, заместник-директор на „Стратегически анализи за Централна и Източна Европа“ на „УниКредит“ по време на годишната среща на ЕБВР в Тбилиси, Грузия, пише в. „Сега“.

БВП на България се изчислява на около 82 милиарда лева. За сравнение румънските домакинства „държат“ като спестявания едва 18 процента от БВП, а руските – 19 на сто. „Най-богати“ са италианците, чието финансово богатство се равнява на 192% от БВП. Следват Австрия и Германия съответно със 126 и 122%. Кредитирането у нас ще расте най-бавно, стана ясно още от прогнозните данни на „УниКредит“. То ще порасне с около един процент, а средният ръст за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е около 4.6%. Сред последните по увеличаване на кредитирането са още Унгария и Словения със съответно 2 и 3% ръст. Очаква се кредитирането догодина да отбележи най-голям ръст в Турция – с 16%. Страната ни остава на опашката и по спад на лошите кредити, стана ясно още от данните на Мауро Мирано.

Прогнозите са делът им у нас да спадне с едва 0.6% от 16.7% до 16.1% до 2016 г . В същото време се очаква в Румъния делът на лошите кредити да спадне от 13.9 на 8.5 процента за периода 2014 – 2016 г.

В същото време българските фирми са сред най-зависимите в Европа от кредити на чуждите компании майки. Цели 58% от дълговете на родните компании са към чуждите им собственици. Близо до тези нива са и румънките и унгарските компании. Средното ниво за региона е около 50 процента. В същото време бизнесът у нас използва най-малко заеми от банки, отново в компанията на Румъния и Унгария. Около 39 процента от дълговете на български фирми са към банки. За Западна Европа този процент е 67.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.