Германският министър на икономиката предупреди САЩ да не се опитват да разделят Европа с вносните мита

Екипите на “Аварийна помощ и превенция” са се отзовали на 28 сигнала за паднали дървета и опасни ламарини в София

Зам.-кметът Евгени Крусев: До месец започва ремонтът на столичния булевард “Арсеналски”

Как се прави КЕКС Популярната песен ни дава повод да споделим световни рецепти за сладкиши

Жерар Депардийо даде своя глас за президент на Русия в Париж

Президентът на Сирия Башар Асад посети сирийските военнослужещи в Източна Гута

“Черно море” забрави как се бие

Силният вятър остави три села в Ловешко без ток

ЦИК на Русия: Към 17 ч. избирателната активност за президент е достигнала до 51,9%

Борис Джонсън: Великобритания трябва да се насочи към проверка на богатство, свързано с Кремъл

Моуриньо оплю играчите на “Юнайтед”

Франция не признава изборите в Крим за руски президент

Затруднен трафик в Румъния заради обилни снеговалежи и леден дъжд

Екатерина Захариева връчи “Златна лаврова клонка” на изпълнителния директор на ЕВРОПОЛ

Кукери освободиха Стара Загора от злите сили

Богатството на домакинствата в България достигнало 40% от БВП

Финансовото богатство на българите представлява 40 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП). 78% от него са под формата на пари в брой и депозити, докато едва 2 процента са в акции. Останалите 20% от спестяванията са в пенсионни фондове и застраховки. Това стана ясно от презентация на Мауро Мирано, заместник-директор на “Стратегически анализи за Централна и Източна Европа” на “УниКредит” по време на годишната среща на ЕБВР в Тбилиси, Грузия, пише в. “Сега”.

БВП на България се изчислява на около 82 милиарда лева. За сравнение румънските домакинства “държат” като спестявания едва 18 процента от БВП, а руските – 19 на сто. “Най-богати” са италианците, чието финансово богатство се равнява на 192% от БВП. Следват Австрия и Германия съответно със 126 и 122%. Кредитирането у нас ще расте най-бавно, стана ясно още от прогнозните данни на “УниКредит”. То ще порасне с около един процент, а средният ръст за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е около 4.6%. Сред последните по увеличаване на кредитирането са още Унгария и Словения със съответно 2 и 3% ръст. Очаква се кредитирането догодина да отбележи най-голям ръст в Турция – с 16%. Страната ни остава на опашката и по спад на лошите кредити, стана ясно още от данните на Мауро Мирано.

Прогнозите са делът им у нас да спадне с едва 0.6% от 16.7% до 16.1% до 2016 г . В същото време се очаква в Румъния делът на лошите кредити да спадне от 13.9 на 8.5 процента за периода 2014 – 2016 г.

В същото време българските фирми са сред най-зависимите в Европа от кредити на чуждите компании майки. Цели 58% от дълговете на родните компании са към чуждите им собственици. Близо до тези нива са и румънките и унгарските компании. Средното ниво за региона е около 50 процента. В същото време бизнесът у нас използва най-малко заеми от банки, отново в компанията на Румъния и Унгария. Около 39 процента от дълговете на български фирми са към банки. За Западна Европа този процент е 67.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.