Кунева: Промяна в конституцията и съдебна реформа ще има

Промяна в конституцията и съдебна реформа ще има. Това каза пред БНТВ вицепремиерът Меглена Кунева. „Дали това ще стане 15 дни по-рано или по- късно е въпрос на дни”, заяви Кунева. По думите й правосъдието се развива. „Имаме вече електронно правосъдие на много места в Европа. Ние говорим за най-важната част – за съдебната част на реформата. В момента това е абсолютно условие за достойно представяне на съдебната система. Всички в правителството разбират и се подписаха с гласовете си за съдебната реформа, тоест няма връщане назад, иначе ще означава, че просто са излъгали”, посочи вицепремиерът.

„ Имам много по-високи амбиции за конституцията и трябва да го направим. Това е екзистенциален въпрос на достойно съществуване на нашата държава. Ние не можем да добавяме нови теми, нито подробности, които не са важни. След като целта ни е съдебната реформа, всички трябва да работят в тази насока”, подчерта Кунева.

Във връзка с изказването на Валери Симеонов тя коментира: „Ако до края на юни мине поне първо четене, мисля, че това ще накара г-н Симеонов да се чувства спокоен”. Вицепремиерът уточни, че моментът е много решителен и трябва да се впрегне цялата воля от страна на правителството.

„Христо Иванов наложи един много добър диалог с т.нар. тримата големи”, отбеляза Кунева. Според нея няма съмнение, че прокуратурата иска повече контрол върху магистратите.

„Или искаме съдебната ни система да се промени към добро и сега, или отлагаме отново животът на много хора. Съдебната система е основата за съществуването на една държава. Ние не можем пълноценно да участваме в ЕС, защото ние някак си сме извън основния разговор по нещо, което абсолютно ни свързва – върховенството на закона”, допълни Кунева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини