Местан: Историята не може да се чете от гледна точка на фашистките напъни и мислене на днешните политици

Излизането от зала е всъщност подсказване, че историята не може да се чете от гледна точка на фашистките напъни и мислене на днешните политици. Това коментира пред журналисти в парламента председателят на ДПС Лютви Местан. „Прочитът на историята от страна на ДПС Вие ще видите всеки 3-ти март, когато председателят на тази партия застава като син на майка България пред знамената на България”, добави той.

Местан подчерта, че от ДПС са против избирателните подходи. „В Първата световна война са загинали 19 милиона не само военни, но и цивилни граждани. Ние искахме да почетем паметта на всички, без избирателност”, уточни той.

„Що се отнася до днешната декларация, тя е класически пример за използването на историята за политически цели и прокарване на съвременни разделителни линии”, заяви той за декларацията на Патриотичния фронт и допълни, че тя е некоректна от гледна точка на фактите и съдържа изключително опасна, невярна, ксенофобска теза, че тази политика продължава и до днес. „Не можем да бъдем част от подобни безумни твърдения, които целят разделяне на българското общество, целят самоцелни конфликти точно в стила на тази организация, която в доклада на комитета против дискриминацията и нетолерантността, неслучайно е определена като ултранационалистка/фашистка”, разясни лидерът на ДПС. „Не можете да правите либералната партия ДПС част от езика на омразата на фашистките партии. Това просто няма да стане”, посочи той.

„Понеже имаме един своеобразен бум на националпопулизмите, добре е да припомня една мъдрост: Добре е за всеки един народ да има повече доблестни мъже, които имат ясното съзнание за онази граница, след която патриотизма престава да е добродетел и се превръща в ултранационализъм. ДПС е не по-малко патриотична организация”, обяви той.

„Ние няма да бъдем част от фашисткото мислене, защото сме либерално демократична партия, която и в този парламент ще бъде основния стожер на толерантността и на езика на любовта”, каза още председателя на ДПС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини