Съдят хакери за софтуер, крадящ интимни снимки от интернет автоматично

Двама хакери от САЩ може да прекарат по 15 години в затвора, ако съдът ги намери за замесени в създаването на софтуер, който автоматично краде от интернет интимни снимки на жени, съобщава онлайн изданието "Бизнес Инсайдър".

Софтуерът е преодолявал ограничението на достъпа до лични галерии в сайта за споделяне на снимки "Фотобъкет". Той автоматично проверява за наличието на директни линкове до снимките, което по принцип хакерите са правили ръчно. Софтуерът автоматизира процеса и дори може да открие снимки, които са били маркирани за изтриване защото са нарушавали правилата на "Фотобъкет". Една от целите е била и откриването на интимни снимки на известни личности и разпространението им в мрежата.

Изглежда софтуерът е бил доста ефикасен, защото създателите му дори са го продавали. Основната версия е била безплатна, но срещу 30 долара са добавяни още функции за извличане на пароли от профилите на потребителите и автоматично сканиране за още потребители.

Практиката е известна на ", като сайтът неведнъж прави опити да затегне сигурността. Обикновено хакерите бързо откриват нови начини да заобикалят защитите.

Сайтът е популярна дестинация за качване и съхраняване на снимки в мрежата още от златните дни на "Май Спейс". Макар и не толкова популярен като преди 6-7 години, Photobucket продължава да съхранява огромен брой снимки, включително интимни. Много потребители пък дори не помнят, че все още имат снимки в сайта.

Хакерите са арестувани преди седмица. Все още не е ясно колко потребителски профила са били жертва на софтуера. Той е създаден през 2012 г. Пред БиБиСи от Photobucket приветстват залавянето на хакерите и изказват готовност за съдействие.

Експертът по киберсигурност Алън Уудуорд заявява, че разследването на ФБР е било улеснено, защото хакерите са използвали "Пей Пал", за да получават пари за продадените платени версии на софтуера си. Според него използването на криптовалути е щяло да затрудни доста повече разследващите, макар и да не гарантира, неуязвимост на хакерите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии