Кола удари ученик в Шумен

Уютният огън в камината е вреден за здравето

Земетресението край Асеновград – второ по сила в света

Разкриват 500 работни места в Шуменско

Възрастен мъж би брат си с брадва

Четирима се спасиха от горяща къща в Карнобат

Издирват болен, напуснал дома в Лозево

43-годишен от Германия дойде да си търси интернет булката, на която превел 25 000 евро Булката обещавала да му пристане, но не заминала при него

Служители на СДВР задържаха 34-годишен крадец на велосипед На многократно осъждания за кражби Ц.С. е наложена 72-часова мярка за неотклонение

Пиян 17-годишен младеж открадна камион

Земетресения със сила над 4 по Рихтер край гръцките острови Закинтос и Крит

Кметът на старата столица и посланикът на Англия обсъдиха АМ Велко Търново-Русе

Дуа Липа и Стормзи взеха по два приза БРИТ

Възрастен мъж е намерен убит в столичния квартал “Люлин” Задържани са дъщеря му и съпругът й

Цвета Караянчева: Дали БСП няма да поискат и диктатура на пролетариата

Файненшъл таймс: Бокова се очертава като фаворит за генерален секретар на ООН

Директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова се очертава като фаворит на изборите за генерален секретар на ООН, които ще се проведат през 2016 година, пише Дейвид Кларк от „Фондация Русия“ в блог на вестник The Financial Times, цитиран от Фокус. 

Бокова има много преимущества – солиден опит в ООН, образование, получено в Москва и Вашингтон, а освен това говори свободно френски език. Твърди се, че тя е приемлив кандидат за САЩ и е номинирана от българското правителство – едно от малкото в региона, които поддържат близки отношения с Русия. Източници посочват, че тя има още подкрепата на Полша, която сега е регионален лидер.

Всички сериозни съперници на Бокова от Източна Европа са мъже. Останалите дами са от други региони, като Латинска Америка например. Най-често споменаваното име на жена кандидат е Хелън Кларк – бивш премиер на Нова Зеландия и сега ръководител на програмата за развитие на ООН. Тя също има богат опит в ООН, но нейното настояване за реформиране на Съвета за сигурност може да се обърне срещу нея. Заради факта, че Нова Зеландия принадлежи към западния свят, обаче кандидатурата й може да не удовлетвори желанието на развиващите се нации за скъсване с модела от миналото, в който доминираха англоезичните страни.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете