Цветанов: ГЕРБ разчита на 180 депутати за промяна в Конституцията

Следващия вторник ще започне гледането на конкретни предложения за промяна на Конституцията. Това обясни шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в кулоарите на парламента. Според него четирите управляващи политически сили вървят към обединение около членовете, за да може да бъде постигнато максимално мнозинство от 180 депутата „за“. Такава е и целта на ГЕРБ. Има възможност и за подкрепа само от 160 депутати, допълни Цветанов.

Това е и причината предложенията на Реформаторския блок за импийчмънт на главния прокурор, съкръщаване на мандата му и по-голяма отчетност пред Народното събрание да не бъдат подкрепяни от ГЕРБ, тъй като те няма да съберат нужното мнозинство.

"Тази тема не е обсъждана в парламентарната група на ГЕРБ и смятам, че е нереалистична да бъде подготвена като законодателна промяна към настоящия момент, защото тя е повече предизвикваща някакъв невъзможен дебат и някои иска да направи политически дивидент", обясни шефът на ПГ на ГЕРБ и допълни, че "трябва да бъдем реалисти, когато правим подобни предложения“.Цветанов допълни още, че е трудно да бъде търсен паритет между съдийската и прокурорската квота във ВСС.

Цветанов коментира и списъците с имена на хора, които са се виждали с банкера Цветан Василев. Според него всичко, което излиза по този начин е притеснително. "Когато има подобна информация е по-добре да излиза, колкото се може по-скоро и по-пълна, за да може да се затварят тези страници“, категоричен бе председателят на ПГ на ГЕРБ.

Цветанов заяви, че всички промени в закона за местната власт ще бъдат подкрепени от парламентарната група на ГЕРБ. Цветан Цветанов коментира и намаляването на броя на депутатите в НС от 240 на 120. „Такава промяна е невъзможна и да бъде реализирана от обикновеното Народно събрание“, поясни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини