Румен Гечев: Външният дълг не се управлява достатъчно добре

Делян Добрев: Вероятно ще подкрепим Закона за енергетиката, за да няма спекулации в обществото

ДНК експертиза разкри чии са костите на намерения скелет в хотел „Смолян”

Корнелия Нинова: Управляващите обявиха война на всички, а днес ни трябва съзидание

Закриха сайт, използван за милиони кибератаки по света

Служители на НАП отново излизат на протест

Поредно поражение на правителството на Тереза Мей в Камарата на лордовете

Двама загинали при наводнения в Израел и на Западния бряг

Парламентът попълва състава на Антикорупционния орган

Холандският премиер Марк Рюте оцеля след вот на недоверие

Доналд Туск призова Сърбия да продължи да следва пътя на еврочленството

Арестуваха мъж, заподозрян в множество убийства и изнасилвания през 70-те и 80-те години в САЩ

Макрон очаква Тръмп да изтегли САЩ от споразумението за ядрената програма на Иран

Жираф се разходи из зоопарк в Индиана

Осъдиха на затвор журналисти от в. “Джумхюриет” заради връзки с терористични организации

НСИ: 882 лева е средната брутна заплата за март

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на март 2015 г. се увеличават с 26.5 хил., или с 1.2% спрямо края на декември 2014 г., като достигат 2.23 милиона, сочат предварителните данни на Националния статистически институт .

Спрямо края на четвъртото тримесечие на 2014 г. най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности “Селско, горско и рибно стопанство” – с 9.0%, “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” – със 7.5%, и “Други дейности” – със 7.2%. Най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите “Административни и спомагателни дейности” – с 3.9%, и “Операции с недвижими имоти”- с 2.6%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите “Преработваща промишленост” и “Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” – съответно 22.3 и 17.3%.

В края на март 2015 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 13.5 хил., или с 0.6% повече в сравнение с края на март 2014 г., като най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности “Преработваща промишленост ” – с 10.1 хил., “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” – с 5.4 хил., и “Селско, горско и рибно стопанство” – с 2.6 хиляди. В процентно изражение увеличението е най-значително в икономическите дейности “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” – със 7.7%, и “Селско, горско и рибно стопанство ” – с 3.8%. Най-голямо намаление на наетите лица в края на март 2015 г. спрямо края на март 2014 г. има в икономическа дейност “Административни и спомагателни дейности” – с 5.5 хил., а в проценти – в “Операции с недвижими имоти” – с 6.9%.

Средната брутна месечна работна заплата за януари 2015 г. е 856 лв., за февруари –

839 лв., и за март – 882 лева.

През първото тримесечие на 2015 г. средната месечна работна заплата e 859 лв. и нараства спрямо четвъртото тримесечие на 2014 г. с 1.4%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата, са “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” – с 10.8%, и “Административни и спомагателни дейности” – с 8.1%.

През първото тримесечие на 2015 г. средната месечна работна заплата нараства със 7.9% спрямо първото тримесечие на 2014 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности “Административни и спомагателни дейности” – с 16.1%, “Професионални дейности и научни изследвания” – с 13.7%, и “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” – с 12.4%.

Виж пълното изследване на НСИ ТУК!

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.