Валентин Радев: Мерките на БАБХ, МЗХГ и МВР срещу чумата по животните са адекватни

Над 5 тона нелегален алкохол иззеха митнически служители за ден

Корнелия Нинова: Искаме оставката на Румен Порожанов, да не си измиват ръцете с директора на БАБХ

Габриела Колева: Моята муза е Одри Хепбърн Дизайнерката е кръстила модната си къща на френски граф

Заловиха двама мъже с карабини край Вършец Полицията проверява версии за бракониерство и незаконен отстрел на коне

Карлес Пучдемон основа ново сепаратистко движение

Кой и как определя коя категория труд работим

Проучват строителните занаяти и архитектурата на села в Габровско

51-годишен мъж загина при катастрофа край Видин

Митрополитът на Аляска пристига в Монтана Епископ Дейвид и митрополит Даниил ще осветят икона на свети Герман

15 дни затвор за членовете на „Пуси Райът“, нахлули на финала на световното

Всичко или нищо за „Левски“

Повдигнаха обвинение на мъж, измамил търновец и присвоил колата му

Пожар изпепели етаж от къща в Еленско

6 от 1 милион китайски писатели дойдоха у нас Догодина се навършват 70 години дипломатически отношения между София и Пекин

НСИ: 882 лева е средната брутна заплата за март

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на март 2015 г. се увеличават с 26.5 хил., или с 1.2% спрямо края на декември 2014 г., като достигат 2.23 милиона, сочат предварителните данни на Националния статистически институт .

Спрямо края на четвъртото тримесечие на 2014 г. най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Селско, горско и рибно стопанство“ – с 9.0%, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – със 7.5%, и „Други дейности“ – със 7.2%. Най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите „Административни и спомагателни дейности“ – с 3.9%, и „Операции с недвижими имоти“- с 2.6%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – съответно 22.3 и 17.3%.

В края на март 2015 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 13.5 хил., или с 0.6% повече в сравнение с края на март 2014 г., като най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Преработваща промишленост “ – с 10.1 хил., „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – с 5.4 хил., и „Селско, горско и рибно стопанство“ – с 2.6 хиляди. В процентно изражение увеличението е най-значително в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – със 7.7%, и „Селско, горско и рибно стопанство “ – с 3.8%. Най-голямо намаление на наетите лица в края на март 2015 г. спрямо края на март 2014 г. има в икономическа дейност „Административни и спомагателни дейности“ – с 5.5 хил., а в проценти – в „Операции с недвижими имоти“ – с 6.9%.

Средната брутна месечна работна заплата за януари 2015 г. е 856 лв., за февруари –

839 лв., и за март – 882 лева.

През първото тримесечие на 2015 г. средната месечна работна заплата e 859 лв. и нараства спрямо четвъртото тримесечие на 2014 г. с 1.4%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата, са „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – с 10.8%, и „Административни и спомагателни дейности“ – с 8.1%.

През първото тримесечие на 2015 г. средната месечна работна заплата нараства със 7.9% спрямо първото тримесечие на 2014 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Административни и спомагателни дейности“ – с 16.1%, „Професионални дейности и научни изследвания“ – с 13.7%, и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – с 12.4%.

Виж пълното изследване на НСИ ТУК!

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.