Двама загинали при катастрофа между ТИР и кола на пътя Разград-Шумен

Президентът на КТ „Подкрепа”: Не съм песимист относно увеличаването на добавката за нощен труд

Тръмп пратил писмо до Хашим Тачи, призовал Косово за споразумение със Сърбия

Гръцкият парламент одобри бюджета за 2019 г.

МВФ отпуска помощ в размер на 3,9 милиарда долара на Украйна

Министърът за Брекзит: Великобритания не може да отмени задействането на член 50 като временна мярка

Спецсъдът решава днес за мярката на Иванчева

Путин: Новото оръжие на Русия няма равно на себе си

Жълт код в цяла Източна България днес

На 19 декември 2018 да почерпят

Световната банка одобрила кредитни гаранции от 750 млн. долара за Украйна

Белгийският премиер подаде оставка

Българските полярници пристигнаха на Антарктида

Централна роля в света иска Китай Никой не може да ни диктува какво да правим, отсече Си Цзинпин

Ники Хейли загатна какъв ще е американският план за мир в Близкия изток

Уницеф: В Непал над 18 000 бебета и майки са в риск

По данни на Уницеф, около 12 бебета се раждат на всеки час без достъп до основни медицински грижи в най-тежко засегнатите области от двете мощни земетресения в Непал, които разрушиха болници и родилни отделения.

Детският фонд на ООН предупреждава, че ако не бъдат предприети спешни мерки за възстановяване на ключовите медицински пунктове през следващите месеци, има сериозен риск за живота на повече от 18 000 бебета и майки.

Най- малко 70% от центровете за родилна помощ в 14 от най-тежко засегнатите области в Непал са били засегнати или разрушени, като на някои места разрушенията достигат 90%. Затрупаните съоръжения са оставили много бременни жени без достъп до здравна грижа, от която се нуждаят за безпроблемно и безопасно раждане на техните бебета. Хиляди семейства са загубили своите домове, оставяйки майките и техните новородени без сигурна среда.

„Има опасност броят на майките, които са родили извън болниците и центровете за родилна помощ, да нарасне с повече от една трета, особено в най-тежко засегнатите области на страната след земетресението от края на миналия месец. Първите дни от живота на бебето са най-критични и опасни за децата и ние сме изключително загрижени за здравето и благосъстоянието на децата и на техните майки.“, заяви Томо Хозуми, представител на УНИЦЕФ в Непал.

Въпреки постигнатия напредък през последните няколко десетилетия, достъпът до качествени медицински грижи за майки и новородени в Непал остава ограничен, дори преди земетресенията. Всеки ден 38 новородени умират, най-често по предотвратими причини, а една жена умира от усложнения по време на раждането на всеки 8 часа.

Преди трусовете, малко над една трета (38,64%) от майките в най-тежко засегнатите региони са родили в здравни заведения, докато на всеки 3 от 5 бременни жени в цялата страна (59,5%) са били консултирани преди раждането. УНИЦЕФ се опасява, че след двете опустошителни земетресения наличието на адекватна здравна грижа е още по-ограничено.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.