Демонстрация на способностите на ВВС е включена в програмата на заседанието на Военния комитет на ЕС

Първо огнище на африканска чума по свинете е открито в Унгария

В “Пирогов” разкриват 24-часово самостоятелно детско отделение

Бедните в Северозапада намаляват – бягат в чужбина

Корнелия Нинова и Калоян Паргов ще участват в тържествено честване на 70-ата годишнина от учредяването на Коларовската районна партийна организация

Очакват се над 27 млн. лева приходи от Синята зона във Варна Всеки лев ще отива за подобряване на пешеходната инфраструктура, увери кметът Иван Портних

Задържаха френски милиардер за корупция в Африка

9 крави изгоряха при пожар във ферма Повторен оглед търси причините за стихията, досъдебното е за палеж

Представители на ЕК ще посетят Спасителния център в Стара Загора

Секат 60-годишни дървета в Шумен 700 жалби от граждани

Чадърите в Бургас – в светла охра

Д-р Хараламби Бенов,началник на отделението по кардиология в областната болница във Велико Търново: Високото кръвно налягане в над 90 % от случаите е наследствено заболяване

Хванаха избягалия затворник от Пловдив Георги Танчев се укривал при свой познат в града под тепетата

Най-малко 39 са пострадалите при земетресението в турския окръг Адъяман 35 от тях са настанени в болница

Инвестират 1,9 милиона лева за инфраструктура и облагородяване на квартал в Търново Обновена ще бъде и пешеходната алея между два жилищни комплекса

Уницеф: В Непал над 18 000 бебета и майки са в риск

По данни на Уницеф, около 12 бебета се раждат на всеки час без достъп до основни медицински грижи в най-тежко засегнатите области от двете мощни земетресения в Непал, които разрушиха болници и родилни отделения.

Детският фонд на ООН предупреждава, че ако не бъдат предприети спешни мерки за възстановяване на ключовите медицински пунктове през следващите месеци, има сериозен риск за живота на повече от 18 000 бебета и майки.

Най- малко 70% от центровете за родилна помощ в 14 от най-тежко засегнатите области в Непал са били засегнати или разрушени, като на някои места разрушенията достигат 90%. Затрупаните съоръжения са оставили много бременни жени без достъп до здравна грижа, от която се нуждаят за безпроблемно и безопасно раждане на техните бебета. Хиляди семейства са загубили своите домове, оставяйки майките и техните новородени без сигурна среда.

„Има опасност броят на майките, които са родили извън болниците и центровете за родилна помощ, да нарасне с повече от една трета, особено в най-тежко засегнатите области на страната след земетресението от края на миналия месец. Първите дни от живота на бебето са най-критични и опасни за децата и ние сме изключително загрижени за здравето и благосъстоянието на децата и на техните майки.“, заяви Томо Хозуми, представител на УНИЦЕФ в Непал.

Въпреки постигнатия напредък през последните няколко десетилетия, достъпът до качествени медицински грижи за майки и новородени в Непал остава ограничен, дори преди земетресенията. Всеки ден 38 новородени умират, най-често по предотвратими причини, а една жена умира от усложнения по време на раждането на всеки 8 часа.

Преди трусовете, малко над една трета (38,64%) от майките в най-тежко засегнатите региони са родили в здравни заведения, докато на всеки 3 от 5 бременни жени в цялата страна (59,5%) са били консултирани преди раждането. УНИЦЕФ се опасява, че след двете опустошителни земетресения наличието на адекватна здравна грижа е още по-ограничено.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.