Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Депутат: Промени в ЗУТ блокират работата на общините

Поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ) ще блокират работата на администрациите и бизнеса. За това алармира бургаският депутат от Реформаторския блок Костадин Марков.

Става дума за поправки, искани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и инициирани от Камарата на архитектите в България. Измененията целят да отпадне законовият текст, който позволява на служителите в общинските администрации, имащи проектантска правоспособност да могат да изработват служебно проекти за устройствени планове за държавни и общински поземлени имоти на територията на общината, за изграждането на обекти общинска собственост, и инвестиционни проекти, коментира Марков.

По време на заседание на парламентарната Комисия по регионална политика и благоустройство, на която е член, депутатът е заявил, че в тази си част законът не трябва да бъде променян. Според него, промените биха довели и до проблеми и със забавянето на сроковете по оперативните програми на ЕС.

„Практиката е показала, че при реализацията на един ВиК обект например, се налага привеждане в съответствие на планове за регулация, които за бързина и акуратност се извършва от общински служители, в рамките на трудовото или длъжностното им правоотношение. Хората искат бързина при реконструкция на канализацията и водопровода на тяхната улица. Една малка корекция на трасето по време на строителството ще доведе до минимум 6-месечно закъснение на обекта”, каза Марков.

Според него, искането за отпадане на записания в сегашния вид на закона текст е неправилно, защото от подобна поправка ще спечелят частните проектантски фирми, но оперативността в работа на администрациите на практика ще бъде блокирана, а от това ще бъде засегнат и бизнеса.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете