Депутат: Промени в ЗУТ блокират работата на общините

Поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ) ще блокират работата на администрациите и бизнеса. За това алармира бургаският депутат от Реформаторския блок Костадин Марков.

Става дума за поправки, искани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и инициирани от Камарата на архитектите в България. Измененията целят да отпадне законовият текст, който позволява на служителите в общинските администрации, имащи проектантска правоспособност да могат да изработват служебно проекти за устройствени планове за държавни и общински поземлени имоти на територията на общината, за изграждането на обекти общинска собственост, и инвестиционни проекти, коментира Марков.

По време на заседание на парламентарната Комисия по регионална политика и благоустройство, на която е член, депутатът е заявил, че в тази си част законът не трябва да бъде променян. Според него, промените биха довели и до проблеми и със забавянето на сроковете по оперативните програми на ЕС.

„Практиката е показала, че при реализацията на един ВиК обект например, се налага привеждане в съответствие на планове за регулация, които за бързина и акуратност се извършва от общински служители, в рамките на трудовото или длъжностното им правоотношение. Хората искат бързина при реконструкция на канализацията и водопровода на тяхната улица. Една малка корекция на трасето по време на строителството ще доведе до минимум 6-месечно закъснение на обекта”, каза Марков.

Според него, искането за отпадане на записания в сегашния вид на закона текст е неправилно, защото от подобна поправка ще спечелят частните проектантски фирми, но оперативността в работа на администрациите на практика ще бъде блокирана, а от това ще бъде засегнат и бизнеса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес