Майката на Петко Стрелеца се оплете в показанията си пред съда

Майката на Петко Петков от Лясковец, който е подсъдим за убийството на баретатат Емил Шарков, за опит за убийство на шестима спецполицаи и за незаконни оръжия в петък бе разпитвана близо два часа пред Окръжния съд във Велико Търново. 77-годишната Стефанка Савова се оплете в показанията си и се наложи съдия Мая Маркова да чете протоколи от досъдебното производство. В тях е документирано какво е заявила Савова за кървавата драма, която се разиграла в дома и на 14 март миналата година при спецакцията на Специализирания отряд за борба с тероризма.

Тя няколко пъти обясни по различен начин пред Темида как полицаи, барети или военни нахлули в жилището призори, докато спели със сина си.

"От 1994 г. ние всеки ден си чакаме смъртта и нощем дебнем. Този тормоз е след като върху гаража ни написаха заплаха "Смърт за вас", заяви Савова.

Тя разказа, че на 14 март март миналата година около 5 часа едновременно започнала стрелба и трошене на прозорците на дома и."Петко първо ме избута в кухнята. Докато вървях по коридора се сблъсках лице в лице с барета с маска на главата. видях само едни очи. Бях с пижамка, но успях да се преоблека, а после синът ми ме накара да се скрия в тоалетната. Там стоях до 9 ч, като през цялото време чувах как се гърми", твърдеше Стефанка Савова.

Възрастната жена твърдеше, че синът и не е стрелял по командосите. "Петко не е вземал оръжие. Пушките му си стояха заключени в каса на терасата", каза майкта ан подсъдимия.

Наблюдаващият прокурор Цветан маринов обаче настоя да се прочетат показанията на Савова от досъдебното производство. От тях стана ясно, че Стефана видяла Петко да се насочва към терасата с ловните пушки и се крила не в тоалетната, а в кухнята. "Това, което е записано не е вярно. Не съм казала такова нещо", заяви Стефанка Савова.
Основната свидетелка по делото разпалено повтаряше как терасата и спалнята на апартамента били пълни с полицаи, които искали да убият нея и сина й.Тя дори изтъкна, че баретите били пияни в нощта преди акцията, празнували рожден ден, след което повръщали и уринирали в местната поликлиника. Савова разкри, че научила това от медицинска сестра на име Надя. В отговор адвокатите на майката и бащата на Емил Шарков поискаха целият състав на Спешна помощ в Лясковец да бъде призован за показания.

Савова разказа, че от 45 г имала проблеми със съседите си, които искали да изкарат нея и Петко луди. Заради разприте, синът и барикадирал жилището през 2010 г. Залостил входната врата с пружина и метални греди.Месец преди операцията поставил радиатори и чаршафи на прозорците, тъй като забелязал, че съмнителни лица обикалят около блока и снимат. Петко се страхувал да не го убият.

Показания в съда дава и директорът на СОУ "Максим Райкович" в Лясковец Николай Кожухаров. Той разказа за заплашителните писма, които Петков пишел до него, заради които била подготвена спецоперацията. Петков и адвокатите му пък изтъкнаха, че учениците замеряли с камъни жилището и му трошали прозорците. Стрелецът разказа как 15 ученици били арестувани, но Кожухаров отрече това да е вярно.

Прокуратурата не знаела за прехвърлените имоти на Стрелеца

От Окръжната прокуратура не били длъжни да знаят за прехвърлянето на имотите на 54-годишния Петко Петков. Оказа се, че имуществото на подсъдимия вече се води на името на пожарникаря от Стара Загора Пламен Профиров /42 г/.
По време на процеса гръмна новината, че през януари тази година Стефанка Савова завела нотариус в затвора в Ловеч, където Петко и дал пълномощно, за да се разпорежда със собствеността му. През февруари майка му прехвърлила 73 декара земи и 1/3 част от къщата на огнебореца. Адвокатите на близките на Емил Шарков, които предявиха граждански искове за общо 430 000 лв обявиха, че сделките са нищожни и поискаха проверка знаело ли е държавното обвинение за тези действия. От прокуратурата пък са категорични, че повдигнатите обвинения на Петков не предвиждат конфискация на имущество и не са свързани с обезпечителни мерки. Затова нямало как да се искат налагане на запори и възбрани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини