Лавров: Турски поток ще укрепи енергийната сигурност на Европа

Реализирането на проекта „Турски поток“ ще спомогне за укрепването на енергийната сигурност на Европа. Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров след среща със сръбския си колега Ивица Дачич, предаде ТАСС, цитирана от Фокус.

„Ако ЕС базира своя подход на реалистични оценки на ситуацията, на своята заинтересованост, то в Брюксел трябва да подкрепят тези преговори (за "Турски поток") и да дадат своя принос в реализацията на тази идея“, отбеляза министърът. „Никого за нищо не принуждаваме. Предложенията ни са на основата на тези възможности, които сега имаме, и на основата на договорките, които вече сме постигнали с Турция. Усещаме интерес от страна на Гърция, Македония, Сърбия, Унгария и други страни“, добави Лавров.

По думите му, сега най-важното е да се разгледат всички аспекти от гледна точка на логистиката и финансирането. „С това сега се занимават представители в съответните държави, които отговарят за енергийното и по-конкретно газовото сътрудничество“, добави руският министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят