Общо 37 години затвор за обвинените в убийството на Николай Радев от Дупница

Общинските съвети без лекари и юристи Декларации за несъвместимост ще се подават след следващите местни избори

Община Елена получи дарение от Швейцария за доброволното формирование

Таня Андреева: Скандалите в здравеопазването между министрите и управителите на НЗОК са по-скоро традиция, отколкото изключение

Мошеник отнесе глоба от €208 000 в Мюнхен

Четворен ръст на морбили в Европа И България е в тревожната статистика на СЗО

Десетки убити и ранени граждани на Русия и ОНД при сражение в Сирия

Столичната община съветва гражданите какво да правят при терористичен акт При взрив в метрото лягайте на пода, инструктират от "Московска 33"

Мароканецът, задържан у нас за тероризъм, ще остане 90 дни в ареста

Лавров заяви, че ситуацията в Африн може да се реши чрез пряк диалог между Дамаск и Анкара

Спасителите на Преслав с екипировка от Швейцария

Адвокатите на Йоан Матев искат да бъде преместен в Софийския затвор Съдът даде ход на делото за убийството на Георги Игнатов

Григор дал 14 проби миналата година

Съдът отказа да освоби предсрочно братоубиец

Обществената трапезария в Търново ще работи без прекъсване цяла година

Второ свлачище в Морската градина във Варна

На около 50 м източно от основното свличане в Морската градина във Варна има второ свличане на земни маси с размери 40 х 20 м. Свлечен е повърхностният почвен слой и дренира много вода, която образува заблатяване. Съществуват предпоставки двете свлачища да се свържат във времето. Това е констатирано от специалисти на „Геозащита” ЕООД – Варна, съобщиха за „Фокус” от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

При огледа, извършен от специалисти на „Геозащита” ЕООД – Варна, съвместно с представители на община Варна, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и представители на други институции, е констатирано, че проявеното свлачище попада в територия, засегната от свлачищни процеси още от 1979 г.

През 1997 г. в района е регистрирано свличане над буна 103, което е включено в регистъра на свлачищата в България. Новоактивизираните свлачищни процеси, които са над буна 103, представляват разрастване на съществуващото регистрирано свлачище и са проявени в два локални участъка на един и същи склон.

Скатът, в по-голямата си част, е залесен и е защитен от действието на морето чрез брегозащитна дамба. В участъците, където е оголен и липсва всякакъв вид растителност, той е изложен на постоянното действие на изветрителните и денудационни процеси. Материалите са силно изветрели.

В района съществуват предпоставки за проява на локални срутищно-свлачищни и ерозионни процеси. На много места по ската, се наблюдава директно дрениране (изтичане) на естествени подземни води, които доусложняват стабилитетното състояние на различни участъци от ската.

Основното свлачище е с дължина – около 40 м и ширина – около 60 м и е с ясно изразени свлачищни елементи. Засегнатият участък е силно оводнен, на много места по оголения отстъп дренира вода. Районът над свлачището е водоснабден, без канализация. Свлачищният отстъп достига на 3 м от Станчовата алея, по която към момента на огледа не са се наблюдавали свежи пукнатини.

За решаване на проблемите към община Варна са дадени препоръки да се регулира повърхностния отток над свлачището и водите да се изведат извън засегнатата територия, да се направи ревизия на ВиК мрежата в района за аварии и течове, за да се избегне постъпване на битови и повърхностни води в терена.

Специалистите са на мнение, че всяко отнемане на земни маси в предната част на свлачището, може да доведе до изтичане на нови, поради силното оводняване. Дадени са предписания да се изпълнят проекто-проучвателни работи за трайно укрепване на засегнатата територия. За трайно решаване на проблема е необходимо да се подготви и подаде документация за финансиране в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете