На 25 май 2018 да почерпят

Раздадоха наградите “Аскеер 2018” За цялостен принос в развитието на театралното изкуство отличиха Васил Михайлов

Хазал от “Черната перла” не крие новата си любов Актрисата Ханде Ерчел твърди, че славата не я е променила

100-годишна сграда се срути в Аржентина и уби трима

Николас Мадуро се закле за втория си мандат като президент на Венецуела

Макрон и Путин се срещнаха в Константиновския дворец край Санкт Петербург

Връчват наградите “Аскеер” за постижения в театралното изкуство

Григор Димитров започва с мач срещу Виктор Троицки на “Ролан Гарос” Рафаел Надал среща Александър Долгополов на старта на турнира в Париж

Борисов на приема в Рим: Народите на България и Република Македония са още по-близки

Абитуриентите от училището на Теодосий Спасов се сбогуваха с концерт

Започнаха абитуриентските балове в Благоевград

“Свободна книжарница” на празника в Сливен

Доналд Тръмп: Въоръжените ни сили са в готовност, ако Ким Чен-ун предприеме “безразсъдни действия”

24 май в женския затвор в Сливен: Изложба за Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Двоен поклон пред гроба на Свети Кирил Премиерът Борисов и македонският му колега Зоран Заев заедно почетоха паметта и делото на светите братя Кирил и Методий в базиликата „Сан Клементе”

Второ свлачище в Морската градина във Варна

На около 50 м източно от основното свличане в Морската градина във Варна има второ свличане на земни маси с размери 40 х 20 м. Свлечен е повърхностният почвен слой и дренира много вода, която образува заблатяване. Съществуват предпоставки двете свлачища да се свържат във времето. Това е констатирано от специалисти на „Геозащита” ЕООД – Варна, съобщиха за „Фокус” от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

При огледа, извършен от специалисти на „Геозащита” ЕООД – Варна, съвместно с представители на община Варна, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и представители на други институции, е констатирано, че проявеното свлачище попада в територия, засегната от свлачищни процеси още от 1979 г.

През 1997 г. в района е регистрирано свличане над буна 103, което е включено в регистъра на свлачищата в България. Новоактивизираните свлачищни процеси, които са над буна 103, представляват разрастване на съществуващото регистрирано свлачище и са проявени в два локални участъка на един и същи склон.

Скатът, в по-голямата си част, е залесен и е защитен от действието на морето чрез брегозащитна дамба. В участъците, където е оголен и липсва всякакъв вид растителност, той е изложен на постоянното действие на изветрителните и денудационни процеси. Материалите са силно изветрели.

В района съществуват предпоставки за проява на локални срутищно-свлачищни и ерозионни процеси. На много места по ската, се наблюдава директно дрениране (изтичане) на естествени подземни води, които доусложняват стабилитетното състояние на различни участъци от ската.

Основното свлачище е с дължина – около 40 м и ширина – около 60 м и е с ясно изразени свлачищни елементи. Засегнатият участък е силно оводнен, на много места по оголения отстъп дренира вода. Районът над свлачището е водоснабден, без канализация. Свлачищният отстъп достига на 3 м от Станчовата алея, по която към момента на огледа не са се наблюдавали свежи пукнатини.

За решаване на проблемите към община Варна са дадени препоръки да се регулира повърхностния отток над свлачището и водите да се изведат извън засегнатата територия, да се направи ревизия на ВиК мрежата в района за аварии и течове, за да се избегне постъпване на битови и повърхностни води в терена.

Специалистите са на мнение, че всяко отнемане на земни маси в предната част на свлачището, може да доведе до изтичане на нови, поради силното оводняване. Дадени са предписания да се изпълнят проекто-проучвателни работи за трайно укрепване на засегнатата територия. За трайно решаване на проблема е необходимо да се подготви и подаде документация за финансиране в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.