Метеорит падна в двора на инженер в село край Садово

Метеорит падна в двора на инженер в садовското село Богданица. Извънземният гост е с размери на средно голяма ябълка, съобщи "Марица". Той е сиво-черен на цвят с оранжево-червени нишки и ясни следи от разтапянето на метала. И е изключително тежък. Небесният камък е открит от съпругата на инженер Александър Великов.

Подрязвах розите в градината, когато забелязах в лехата прясно изровена дупка, разказва Екатерина Великова. Фармацевтката държала в ръка мотика и решила да зарови пръстта. В този миг ударила на камък. Когато се навела, видяла, че това е метеорит. Не се усъмних за миг за какво става дума, защото очевидно е горял, докато е падал, описва находката жената. Тя поставила отломката върху салфетка, снимала с мобилния телефон и пратила снимката на сина си.

Красимир Великов е дванадесетокласник в паралелка със засилено изучаване на физика в Математическата гимназия в Пловдив. От 8-и клас е включен в група, която участва в проекти на НАСА за разработки на космически кораби, скафандри и т.н. В момента Краси празнувал рожден ден на съученик. Младият физик разгледал снимките и предупредил родителите си да бъдат внимателни, да не би камъкът, паднал от небето, да е радиоактивен. Семейството е донесло ценната находка от двора в Богданица в апартамента си в Пловдив. Инженер Великов вече му е направил магнитни тестове. Сложили сме го на видно място на масата в хола, защото е много красив, разказва Екатерина. Това е нещо необичайно, хората правилно са се ориентирали, че е метеорит, коментира находката Христина Калайджиева, физик в Планетариума в Смолян. Тъй като пада с много голяма скорост в земната атмосфера, се нажежава от триенето във въздуха и обгаря, обясни специалистката.

Тя разясни, че метеоритите са два вида - каменни и железни, но най-често са смесени. Затова е нормално да има наличие на магнитно поле. Желязото в небесния камък е с над 99 процента чистота. По тази причина то не се окислява в земната атмосфера и не ръждясва. В Планетариума имаме съвсем малки парченца, които са като трохи в сравнение с находката от Богданица, казва Христина Калайджиева. Тя предлага на семейство Великови, ако решат да го дарят, да поставят находката в специална витрина, като се упомене датата и мястото на намирането му.

Метеоритите не са радиоктивни, опасни са само ако уцелят някой човек, обясни още Христина Калайджиева. Колкото и да са малко, в света има такива случаи. Физичката цитира случай в Канада, когато жена оцеляла на косъм, след като метеорит пробил дупка в покрива и паднал в стаята. Подобен инцидент имало и в Осло. Най-любопитният случай е в Южна Америка, където е запазен скелет от динозавър, убит от голям метеорит.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони