Човек е ранен, след като хеликоптер е извършил твърдо кацане в Арктика

Движението през прохода Шипка се ограничава заради честванията на 3 март

Откриха древен град под Солун

Психологът Магдалена Ангелова: Гласът е начин, по който бързо можем да достигнем до подсъзнанието на другия

ТИР с медицински материали се хвърли в дере Произшествието стана на главния път Велико Търново-Русе

Екатерина Захариева ще участва в Съвет “Външни работи” в Брюксел

Десетки ранени след пожар в дискотека в Италия

Николай Нанков поставя начало на дискусия за новото райониране на страната

Йорданка Фандъкова: ЧЕЗ е стратегическо дружество, важно е да има гаранция за качествена услуга Столична община няма нищо общо със сделката, заяви столичният кмет

Две обвинения получи мъжът, който нападна сестра си и се барикадира в къща във Велинград

3000 снегорина са в готовност да чистят пътищата от снега

Бойко Борисов пред младежите в ГЕРБ: Опозицията казваше, че “асфалт не се яде” – хората сега сами искат да им строим магистрали (ВИДЕО)

БМВ откри нередности при софтуер за отработените газове

Задруга разработва критерии за качеството на храните В Сдружението на производителите членуват над 40 фирми

Олимпийските игри в ПьонгЧанг са посетени от над 1.3 милиона души

Методиката за разпределение на парите на болниците е спряна от ВАС

Методиката за разпределение на парите на болниците вече е спряна от Върховния административен съд (ВАС).

Това стана ясно от думите на депутата от БСП Мая Манолова, която зададе парламентарен въпрос към министъра на здравеопазването Петър Москов за заплащането на болничната помощ, съобщи БГНЕС.

Преди няколко седмици от БСП обявиха, че решението на Надзорния съвет на Здравната каса относно методиката за разпределение на парите е взето в нарушение на закона, тъй като един от гласовете “за” е получен по телефона от неприсъстващ на заседанието член на надзора. Тогава от БСП обявиха, че ще се обърнат по този въпрос към ВАС, като ще се присъединят към внесени граждански жалби с този аргумент.

“Само една от вашите реформи беше реализирана на практика – въвеждането на методиката за разпределение на парите”, се обърна към министъра на здравеопазването Манолова. Тя обяви: “имам за вас една лоша новина, а за гражданите една добра – гражданско дело ВАС спира лимитите на болниците”. Манолова разказа още, че в решението си съдът е посочил, че новата методика затруднява, отлага прилагането на медицинска помощ и могат да настъпят вреди на пациентите.

Манолова засегна и друг наболял проблем в сектора, а именно обединяването на болниците и диспансерите. “Само днес в Шумен 2000 души са се подписали срещу закриването на диспансера там. Вие щяхте да сте министър-отличник преди 1989 година, защото тогава имаше районни здравни заведения”, каза Манолова. По думите й това, което Москов прави е изумително и министър е на път да вдигне всички на крак. В отговор Москов коментира, че “нищо от методиката по никакъв начин не е накърнено и не спира пациент да се лекува там, където е избрал”. Според Манолова обаче в момента на практика няма действащи правила как става разпределението на парите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.