Методиката за разпределение на парите на болниците е спряна от ВАС

Методиката за разпределение на парите на болниците вече е спряна от Върховния административен съд (ВАС).

Това стана ясно от думите на депутата от БСП Мая Манолова, която зададе парламентарен въпрос към министъра на здравеопазването Петър Москов за заплащането на болничната помощ, съобщи БГНЕС.

Преди няколко седмици от БСП обявиха, че решението на Надзорния съвет на Здравната каса относно методиката за разпределение на парите е взето в нарушение на закона, тъй като един от гласовете "за" е получен по телефона от неприсъстващ на заседанието член на надзора. Тогава от БСП обявиха, че ще се обърнат по този въпрос към ВАС, като ще се присъединят към внесени граждански жалби с този аргумент.

"Само една от вашите реформи беше реализирана на практика - въвеждането на методиката за разпределение на парите", се обърна към министъра на здравеопазването Манолова. Тя обяви: "имам за вас една лоша новина, а за гражданите една добра - гражданско дело ВАС спира лимитите на болниците". Манолова разказа още, че в решението си съдът е посочил, че новата методика затруднява, отлага прилагането на медицинска помощ и могат да настъпят вреди на пациентите.

Манолова засегна и друг наболял проблем в сектора, а именно обединяването на болниците и диспансерите. "Само днес в Шумен 2000 души са се подписали срещу закриването на диспансера там. Вие щяхте да сте министър-отличник преди 1989 година, защото тогава имаше районни здравни заведения", каза Манолова. По думите й това, което Москов прави е изумително и министър е на път да вдигне всички на крак. В отговор Москов коментира, че "нищо от методиката по никакъв начин не е накърнено и не спира пациент да се лекува там, където е избрал". Според Манолова обаче в момента на практика няма действащи правила как става разпределението на парите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве