Мобилни приложения помагат на възрастните хора да запазят формата си

ВИКТОР ДРЕМСИЗОВ

Смартфонът може да премести фитнес залата в хола ви. И всичко това благодарение само на едно приложение за вашия мобилен телефон. Програмата „Virtual Social Gym“ в превод „виртуален социален фитнес“, позволява да тренирате от вкъщи. Любопитното тук обаче е в това, че екипът се е насочил не към младата аудитория, а към възрастните хора и хората в старческите домове. Да, няма грешка. Модерните телефони с безброй приложения са достъпни и за по-старото поколение. Новата програма предоставя възможността на възрастните хора да спортуват сами вкъщи. Тя е спонсорирана от Европейския институт по иновации, орган на Европейската комисия, защото политика на ЕС е да подкрепя масовия спорт в третата възраст.

Екипът, създал мобилното приложение, твърди, че то помага на хората в напреднала възраст да са по-здрави, по-весели и също така стимулира тяхната социализация. Фабио Карати, един от създателите, сподели пред „Труд“, че до няколко месеца се очаква приложението да е достъпно за сваляне. С какво е толкова по-различна и интересна програмата за виртуалната фитнес зала?

Получавате личен професионален инструктор. Тренировъчната програма е съобразена специално за вашата физическа подготовка. Получавате директна обратна връзка от инструктора, който ви показва упражненията. Създателите смятат, че пренасянето на виртуалната фитнес зала у дома допринася за по-голям комфорт при спортуващите. Регистрирайки се в приложението, може да поканите и ваши приятели, с които да спортувате заедно, или да се запознаете с други хора, посещаващи виртуалната фитнес зала.

Сред другите по-разпространени спортни приложения са тези, които в реално време ви изчисляват физическото натоварване. „Рънтастик“ например предоставя възможността да разберете каква дължина сте пробягали, за колко време и колко калории сте изгорили. То се свързва директно с джипиес и показва точния маршрут, по който сте минали. Програмата съхранява хронология на вашите предишни тренировки. По този начин може да следите вашето развитие.

При „Уолк то Хелп“ вашият виртуален профил събира точки, докато ходите с него. Генерираните точки се даряват за определени инициативи като летни лагери за талантливи деца, спонсориране на училища за кучета водачи.

Основната идея на спортните приложенията е да стимулират здравословния начин на живот както при младото, така и при по-възрастното поколение. Спортуването у дома да бъде по-забавно и по-приятно за всички.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии