Георги Икономов: Името Банско е разпознаваемо в Бурса и е предпочитана туристическа дестинация

Ферари има два рождени дни Ако беше жив, Енцо щеше да навърши 120 г.

Цветан Цветанов: Жаблянов се държа все едно е номиниран за председател на БСП

Корнелия Нинова: Искането за оставка на Валери Жаблянов е противоконституцонно

110 депутати решиха оставката на Валери Жаблянов

Съдът отложи първото заседание по делото срещу Владо Плацентата

Арестуваха двама, ограбили казино и бензиностанция с пластмасов пистолет

Владимир Тошев: Ако изказването на Жаблянов не е комунистическа тирада и той не е дървена комунистическа глава, аз се извинявам

Пътни полицаи засякоха трима, обявени за издирване Единият е търсен от ГДБОП

Тежко е състоянието на момчето, паднало от прозорец в социален комплекс

Курсант Деница Иванова от НВУ е носител на наградата „Трети март” Отличието е левовата равностойност на 3000 евро

Оперетата “Графиня Марица” отново на търновска сцена Представят постановката с нови попълнения сред солистите

Валери Жаблянов: Мотивите за исканата оставка са образец за политически произвол и фактологическо слабоумие

Доналд Тръмп с мярка срещу модифицираните пушки

ГЕРБ посочи 3 аргумента за оставката на Жаблянов

Михаил Миков: Няма да се откажем от искането си за яснота за случилото се в КТБ

“Президент, премиер, правителство, БНБ, парламентарна комисия и отделни анализатори постоянно превъртат факти и си прехвърлят взаимно вината за случилото се в КТБ. Всички искат яснота, но никой не я дава”. Това написа във Фейсбук профилa си председателят на НС на БСП Михаил Миков. По думите му призивът на премиерa днес всичко да се разсекрети, за да се успокои обществото, показва, че е силен на думи. Според него обаче остава да видим какво ще направи министър-председелят по този въпрос практически. „Вече няколко пъти призовавам президента Плевнелиев да разсекрети стенограмите от всички онези консултации за КТБ и необходимостта от заем от МВФ, които той свикваше в периода юни-юли 2014 г.”, припомня лидерът на левицата.

Миков подчерта, че ако има нещо, в което президентът да е бил последователен в своя мандат, то това явно ще бъде желанието му тези разговори да останат завинаги тайна за българското общество. „Защото, съобщи ми г-н Плевнелиев в един свой отказ, стенограмите “не представляват служебна информация, при която надделява общественият интерес”, казва още председателят на БСП

Миков обаче е категоричен, че БСП няма да се откаже и днес той е поискал отново писмено да ми бъде предоставен достъп до стенограмите. „Мисля, че е право на всички да видят кой каква позиция е имал по въпроса с КТБ. Мисля, че в тях всеки българин ще намери своя отговор”, подчерта той.

Ето пълният текст:

През последните месеци темата за това какво точно се случи с КТБ, защо се случи и кой ще понесе тежестта от това нещо е една от основните теми за всички нас. Това е тема, която неизменно присъства във всяка новинарска емисия, но и в живота на стотици хиляди хора, които останаха пряко или непряко засегнати от фалита на банката и начина на уреждане на отношенията след това.

Президент, премиер, правителство, БНБ, парламентарна комисия и отделни анализатори постоянно превъртат факти и си прехвърлят взаимно вината. Всички искат яснота, но никой не я дава. Премиерът днес зове всичко да се разсекрети, за да се успокои обществото. Силен на думи, остава да видим и какво ще направи по този въпрос практически.

Вече няколко пъти призовавам президента Плевнелиев, да разсекрети стенограмите от всички онези консултации за КТБ и необходимостта от заем от МВФ, които той свикваше в периода юни-юли 2014 г. Преди половин година поисках той да стори това и на основание на Закона за достъп до обществена информация.

И, ако има нещо, в което президентът да е бил последователен в своя мандат, то това явно ще бъде желанието му тези разговори да останат завинаги тайна за българското общество. Защото, съобщи ми г-н Плевнелиев в един свой отказ, стенограмите “не представляват служебна информация, при която надделява общественият интерес”…

Ние няма да се откажем – днес поисках отново писмено да ми бъде предоставен достъп до стенограмите. Мисля, че е право на всички да видят кой каква позиция е имал по въпроса с КТБ. Мисля, че в тях всеки българин ще намери своя отговор.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете