До Хърватия и назад: Твърде хубаво, но е истина

Ако мечтаете за Италия, но... не ви се пътува чак толкова дълго!?

Ако искате на море, но... вече ви е тясна и Гърция!?

Ако търсите нещо различно, но... не сте склонни тотално да загърбите балканския нрав!?

Тогава палете колата и газ към Хърватия - полубалканска държава с чудна природа и излаз на Адриатическо море, криеща богата култура и гостоприемен народ.

Твърде хубаво ще е, ако успеете да се докоснете до райски остров, богат на култура и архитектура град, приказно море и величествени водопади едновременно, нали? Твърде хубаво е, но е истина - за няколко дни можете да обиколите остров Хвар, Дубровник и Плитвишките езера, от чиито красота и блясък очите и душата ви буквално ще прелеят.

Ако искате да познавате рая приживе, елате в Хвар, подканват местните хора. Тук можете да имате всичко - вдъхновяващи изгреви, прохладни миникруизи с яхти, пешеходни разходки по малки улички със старинни сгради от бял камък, чудна гледка от старата градска крепост в едноименния островен град, ухание на лавандула, вкусна морска храна, чудесни бели вина, неописуеми залези и бурен нощен живот. Неслучайно Хвар е в топ 10 на островите в света, а звезди като Мадона го предпочитат за почивка. И още: тук ще видите най-много слънце в Средиземноморието - през годината са 2718 часовете, когато лъчите огряват късовете земя.

Искате ли нещо по-традиционно, по-старинно, но все така красиво и морско!? Тогава вашето място е Дубровник - неслучайно наричан “перлата на Адриатика”. Не ви се вярва как морето е рисувало по брега, а хората с нюх са надграждали природната красота в изтънчен архитектурен стил. Със своите кули, бастиони, крепости и църкви Старият град на Дубровник пази тайните на Средновековието и буквално предлага пътешествие назад във времето. Любопитно е още, че тези красоти са станали декор на един от най-хитовите сериали - Game of Thrones.
Новият град на Дубровник пък сякаш играе ролята на антипод - луксозни хотели, обширни плажове, круизни кораби, просто живот. Храната също вариара - от морска кухня до типичната за Балканите мешана скара.

Ако се вдъхновявате от природа, не пропускайте Плитвишките езера! Очакват ви неописуеми водопади, които се стичат от дъхави гори към широки езера. А пред очите сякаш минават всички нюанси на зеленото, синьото и изумруденото, които от време на време се разреждат с топлите цветове от някое венчелистче. Отделете си поне един ден за това водопадно приключение и няма да съжалявате. Около националния парк има малки селски къщи, отсядането в които може да ви пренесе директно в Швейцария.

Ако имате повече дни, продължете приключението в Черна гора. Или пък в Босна и Херцеговина. Но за тях друг път.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм