Майкъл Джордан шампион и по богатство

Преди година „Форбс“ обяви Майкъл Джордан за милиардер. Най-великият баскетболист в момента е собственик на „Шарлът“, един от най-атрактивните клубове в НБА, оценяван за 650 млн. долара. А през 2014-а същият клуб струваше със 100 млн. долара по-малко. Това означава, че състоянието на Въздушния Майк вече със сигурност е прехвърлило 1 милирд „зелени“.

Шесткратният шампион на лигата с „Чикаго Булс“ и до днес си остава най-печелившата фигура в играта с оранжевата топка - когато става дума за настоящи или бивши играчи. Защото иконите на НБА днес - Коби Брайънт и Леброн Джеймс, наследили MJ на спортния трон, са далеч от финансовите рекорди на живия идол на баскетбола. Но и състоянията на двамата, взети заедно, са почти половината от това, с което разполага Майкъл. Елитната скъпарска десетка под кошовете в момента се завършва от Кармело Антъни - нейния най-млад член със 110-те си милиона долара.

Наскоро Леброн не се притесни да попита един от най-богатите хора в света - Уорън Бъфет, как най-добре да инвестира средствата си. И публично получи прост отговор - да влага пари в американски бизнес от среден мащаб. Така едва ли бързо щял да удвои богатството си, но в перспектива именно такива активи носели най-голяма стабилност.

По всичко личи, че и Брайнт, и Джеймс едва ли ще тръгнат по примера на трите доскорошни големи звезди на лигата - Алън Айвърсън, Ламар Одом и Антъни Уокър. Триото заедно заработи общо 375 млн. долара на игрището, но сега всеки един от тях има сериозни финансови проблеми и му се налага да плаща големи кредити. И тримата са показателен пример как бързо се губят много пари.

Към момента нито един от десетката на богаташите не е заплашен от подобна съдба, защото само фактът, че са съхранили състояние по-голямо от 100 млн. Долара, означава трезви финансови решения.

Съвсем близо до този списък е руснакът Андрей Кириленко, заработил в НБА 104,4 млн. долара. Неговите рекламни договори, макар и доста добри, са далеч от парите, които вземат най-големите звезди в лигата от американски произход.

Играч Клуб Състояние

Коби Брайънт „ЛА Лейкърс“ 290 млн. долара

Леброн Джеймс „Кливланд“ 280 млн. долара

Кевин Гарнет „Минесота“ 240 млн. долара

Деуйн Уейд „Маями“ 260 млн. долара

Тим Дънкан „Сан Антонио“ 150 млн. долара

Пол Пиърс „Вашингтон“ 130 млн. долара

Винс Картър „Мемфис“ 130 млн. долара

Дирк Новицки „Далас“ 120 млн. долара

Рей Алън без клуб 120 млн. долара

Кармело Антъни „Ню Йорк“ 110 млн. долара

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт