На 21 ноември 2018 да почерпят

България – от аутсайдер до фактор

Арестуван е бившият шеф на контраразузнаването в Македония

Благотворителен концерт събира пари за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

Обучаваха общинари да помагат на домоуправители

Президентът удостои с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ Съюза на българските писатели (СНИМКИ)

Тръмп: САЩ остават стабилен партньор на Саудитска Арабия въпреки съмненията покрай смъртта на Хашоги

Българите зад граница искат да ги представляват нови организации

Столична община: Изтича срокът за такса смет

Нов препъникамък за Брекзит – Гибралтар Испания плаши с вето споразумението за напускане

Все повече млади в САЩ предпочитат съвместно съжителство без брак

Стълб спасил влака в Кресненското дефиле от падане в реката

Премиерът на Испания обяви, че може да насрочи предсрочни избори

Менте намаления дебнат този Черен петък Ако на витрината пише “- 70%”, всички стоки трябва да са със 70 на сто по-ниски

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 21 ноември 2018

Как да опазим бъбреците от камъни

60% от стигналите до уролог се оплакват от песъчинки

Българите по-често се оплакват от образуването на камъни в бъбреците, отколкото останалите европейци. Причината е, че живеем в рискова или както лекарите я наричат ендемична зона. „Не само заради водата, която пием, но и заради храната, климата и начина на живот в бъбреците ни по-често се образуват песъчинки“, обясни пред „Труд“ проф. Петър Панчев, водещ наш уролог от столичната университетска Александровска болница и председател на Българското урологично дружество.

Според статистиката 1-2% от населението на Европа страдат от бъбречно заболяване. А според практиката на проф. Панчев над 60% от пациентите, които отиват при уролог, имат т. нар. литиаза (б.а. – процесът на образуване на камъни в бъбреците).

Дали човек ще бъде застигнат от нея, много зависи от това как се храни и какво количество течности приема всеки ден. Ако се консумира повече месо, тогава се повишава екскрецията (б.а. – отделяне) на калций, оксалати и пикочна киселина. “Това намалява ph (просто казано – киселинността) на урината и на фона на по-голямото наличие на калций се стига до образуването на конкременти”, изброи проф. Панчев.

Веднага възниква въпросът колко честа консумация на месо отключва опасността от появата на камъни в бъбреците? „Ако 2 или 3 пъти седмично поемате порция, която е по-голяма (над 200-300 грама). Тоест – ако 4 пъти седмично се изяждат по около 400 грама месо, тогава се стига до повишено наличие на оксалати и камъните в бъбреците са неизбежни“, отговори проф. Панчев.

„Неутрализирането“ на ефекта от киселинността в организма, получен от мръвките, се извършва, като се приемат повече зеленчуци. „Те алкализират урината и ако вече има формирани конкременти, започват да се изхвърлят“, заяви урологът от Александровската болница.

За да функционират добре бъбреците, трябва да се пият поне 1,5 литра вода дневно. Чрез тях се разрежда концентрацията на солите в урината и те не „прерастват“ в образувания. „От друга страна – наличието на достатъчно течности повишава диурезата (производството на урина) и така се изхвърлят песъчинките“, посочи специалистът. Приеманото количество вода през лятото трябва да е с 1 литър повече, отколкото обикновено пием в останалото време на годината.

Когато има намаляване на активността и примерно човек се залежи, тогава може да се наблюдава деминерализация на костите. В този случай и при заболявания на паращитовидните жлези може да настъпи хиперфосфатемия (високи нива на фосфат в кръвта). „Моят съвет е хората да търсят лекарите за консултации, когато имат ендокринологичен проблем“, заяви проф. Панчев.

Ако пък човек има проблем с оттичането на урината по пикочните пътища, който може да е вроден или придобит, или да се дължи на „спрял се“ камък, пак се стига до образуването на нови конкременти. Преживени хирургични интервенции, особено в областта на корема и червата, също водят до нежелания ефект.

Как да разберем, че имаме камък в бъбрека? „Най-важният симптом е болката“, отговори проф. Панчев. Той обясни, че три са тежките страдания, които карат човек буквално да се превива от болка и той не може да си намери място. Това са лицевата невралгия, панкреатитът и бъбречната колика. „Пациентът с бъбречна колика се чуди в каква позиция да застане, за да не го боли, и затова ние го разпознаваме веднага“, каза проф. Петър Панчев.

Диагнозата се поставя с ехография. „Тя всъщност стана като „слушалката“ за лекаря – толкова е важна и показателна. С нейна помощ се преглеждат бъбреците и пикочният мехур. „Ако камъните са в уретера, те не се виждат с този метод на изследване, но за тях получаваме вторични сигнали – т.е. по задръжката на урина в бъбреците. Тогава, за да помогнем на болния, го поставяме на литотриптора, с който разбиваме конкрементите“, описа лечението специалистът. Ако апаратът не окаже необходимия ефект, на болния се поставя стент от пикочния мехур до бъбречното легенче, който улеснява отделянето на урината.

Агресорите за органа

Внимание с инфекциите

Пациентите, приемащи кортикостероиди, трябва да бъдат особено внимателни, тъй като повишават абсорбцията на калций през тънките черва. В този случай болните не трябва да вземат по-голяма от изписаната доза от медикаментите, а на определен период след започването на терапията с тях да се измерва съдържанието на калций в кръвта им, седиментът на урината и да се приемат повече течности. Т.е. течността е основното профилактично средство срещу проблеми с бъбреците“, обобщиха специалистите.

Друг опасен агресор за чифтния орган са инфекциите, тъй като те също стават причина за образуването на песъчинки. Няма безобидно инфекциозно заболяване, затова е добре да се установи каква е причината за него – коя бактерия го е отключила. Защото например инфекция, която е в белия или черния дроб, в червата или в дихателните пътища, лесно може да се „прехвърли“ и в бъбреците“, обясниха уролози.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.