Отслабване с 10 кг сваля кръвното

А понижение от 12 mm/Hg на горната граница спасява от смърт 1 на 11 лекувани пациенти

Ако сте затлъстели и отслабнете с 10 килограма, това ще понижи горната граница на кръвното ви (или систолното налягане) с до 20 mm/Hg. Не само това, но и ще подобри отговора на организма към приеманото медикаментозно лечение. А понижаването на систолното налягане с 12 mm/Hg за 10 години спасява от смърт един на 11 лекувани пациенти.

Това съобщи вчера за „Труд“ проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония, ден преди Световния ден за борба с хипертонията. Специалистката допълни, че всеки втори български мъж (точно 45%) и всяка трета жена у нас (32,4 на сто), които са на възраст между 30 и 60 години, са с наднормено тегло. Още по-тревожно е, че 40 на сто от децата ни между 5 и 17 г. имат излишни килограми, а затлъстяването е рисков фактор №1 за артериалната хипертония. По тази причина високото кръвно налягане застига 6 пъти по-често дебелите хора в сравнение с тези, които имат нормално тегло. Установено е, че хипертониците у нас са 55% от възрастните, докато в ЕС средно те са 30-45 на сто.

„Затлъстяването се свързва с урбанизацията, с нездравословния начин на живот, при който се наблюдава прехранване, с намалената физическа активност и с психо-социалния стрес. Така се стига до т. нар. хронично състояние на позитивен калориен баланс, което води до натрупване на излишна мастна тъкан не само подкожно, но и около жизненоважните органи - сърце, кръвоносни съдове, бъбреци“, обясни проф. Торбова.

Затова първата стъпка към по-добро здраве е свалянето на излишните килограми, докато коремната обиколка на мъжете падне минимум на 102 см, а при жените - на 88 см.

Утре по повод световния ден Българската лига по хипертония заедно с държавни, бизнес и неправителствени организации ще отвори пунктове в София, Пловдив, Русе, Велико Търново, Стара Загора, Плевен, Бургас, Благоевград и Варна. В тях лекари ще извършват безплатни консултации за хипертоници и пациенти с метаболитен синдром, ще се измерват коремната обиколка и кръвното налягане, ще се отчита предсърдното мъждене.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве