Рут Колева на една сцена с Марио Бионди

Стоян Мирчев: Румен Радев размрази отношенията ни с Русия Президентът е искал в делегацията да се включат и министри, но правителството е отказало

Валентин Радев се срещна със заместник-секретаря по вътрешна сигурност на САЩ Клер Трейси

Йорданка Фандъкова: 16% от отпадъците на София се депонират, преди години бяха 100%

Защо повече се обсъждат телата, отколкото душите на жените?

12 души са в болница след катастрофата с автобус на магистрала “Тракия” Турският ТИР влачил рейса 30 метра, шофьорът му бил заспал

Разкриха раннохристиянска базилика в Хераклея Синтика

Следващите европейски избори ще се проведат в периода 23-26 май 2019 г.

Едва 13 гари са приспособени за хора с увреждания

Девет румънци са загинали в катастрофа с румънски микробус в Унгария

“Спейс Екс” изстреля два сателита, които ще наблюдават водата на планетата

САЩ смекчиха банковите регулации, приети след кризата от 2008 г.

Лавата от изригващия вулкан Килауеа на Хавай се приближава към местна геотермална електроцентрала

Русия изстреля четири междуконтинентални балистични ракети от ядрена подводница

Венецуела изгони най-високопоставения дипломат на САЩ в страната

Отслабване с 10 кг сваля кръвното

А понижение от 12 mm/Hg на горната граница спасява от смърт 1 на 11 лекувани пациенти

Ако сте затлъстели и отслабнете с 10 килограма, това ще понижи горната граница на кръвното ви (или систолното налягане) с до 20 mm/Hg. Не само това, но и ще подобри отговора на организма към приеманото медикаментозно лечение. А понижаването на систолното налягане с 12 mm/Hg за 10 години спасява от смърт един на 11 лекувани пациенти.

Това съобщи вчера за „Труд“ проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония, ден преди Световния ден за борба с хипертонията. Специалистката допълни, че всеки втори български мъж (точно 45%) и всяка трета жена у нас (32,4 на сто), които са на възраст между 30 и 60 години, са с наднормено тегло. Още по-тревожно е, че 40 на сто от децата ни между 5 и 17 г. имат излишни килограми, а затлъстяването е рисков фактор №1 за артериалната хипертония. По тази причина високото кръвно налягане застига 6 пъти по-често дебелите хора в сравнение с тези, които имат нормално тегло. Установено е, че хипертониците у нас са 55% от възрастните, докато в ЕС средно те са 30-45 на сто.

„Затлъстяването се свързва с урбанизацията, с нездравословния начин на живот, при който се наблюдава прехранване, с намалената физическа активност и с психо-социалния стрес. Така се стига до т. нар. хронично състояние на позитивен калориен баланс, което води до натрупване на излишна мастна тъкан не само подкожно, но и около жизненоважните органи – сърце, кръвоносни съдове, бъбреци“, обясни проф. Торбова.

Затова първата стъпка към по-добро здраве е свалянето на излишните килограми, докато коремната обиколка на мъжете падне минимум на 102 см, а при жените – на 88 см.

Утре по повод световния ден Българската лига по хипертония заедно с държавни, бизнес и неправителствени организации ще отвори пунктове в София, Пловдив, Русе, Велико Търново, Стара Загора, Плевен, Бургас, Благоевград и Варна. В тях лекари ще извършват безплатни консултации за хипертоници и пациенти с метаболитен синдром, ще се измерват коремната обиколка и кръвното налягане, ще се отчита предсърдното мъждене.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.