БСП готви концепция за партийна телевизия

Без почивка за бавния и напрегнат ЦСКА

Британец продаде марков чайник на 200 години за 650 000 евро

Атина към Анкара: Не сме Ирак или Сирия, можем да се защитим

Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

Започна градеж на храм “Св.Райко Шуменски”

Тази година откриват „Пловдивци“ – първият нов язовир от 30 години

Протестиращи блокираха отново пътя Е-79 край Видин

Кушията в Априлово през обектива на “Труд” (СНИМКИ)

Мъже с качулки запалиха камиони и багери на транспортна фирма

МВнР: Избягвайте пътувания на Балканите заради тежката зимна обстановка

Махат „Александър Велики“ от летището в Скопие (ВИДЕО)

Нови изисквания към общинските съветници ще има от следващия мандат

60-годишен закон засяга над 10 000 деца годишно у нас Игра „Не ме съди, човече” събра родители и хлапета във Варна

Цветан Цветанов в Симитли: Президентът желае скандали, огорчен е, че не може да управлява страната еднолично (СНИМКИ)

Статистиката: България е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота в ЕС

Очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2012 – 2014 г., е 74.7 години, като спрямо предходния период (2011 – 2013 г.) тя се увеличава с 0.2 години, съобщиха от Националния статистически институт на своя сайт.

България е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота на населението в Европейския съюз. С по-ниска продължителност на живота са само Латвия – 74.3, и Литва – 74.1 години, а с най-висока – Испания (83.2) и Италия (82.9).

Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определят и различната средна продължителност на живота при тези категории население. Средната продължителност на живота при мъжете е 71.2 години, докато при жените е със 7.1 години по-висока – 78.3 години.

За десет години в периода между 2004 и 2014 г. средната продължителност на живота и при жените, и при мъжете е нараснала с 2.1 години. Средната продължителност на живота за населението в градовете е с 2.7 години по-висока (75.5 години), отколкото за населението в селата (72.8 години). Спрямо 2004 г. за населението в градовете увеличението е с 2.7 години, а за населението в селата – с 1.5 години.

За лицата, достигнали възраст 65 навършени години, очакваната продължителност на живота е 16.1 години, като за мъжете и жените тя е съответно 14.2 и 17.6 години. За десетгодишен период (2004 – 2014 г.) очакваната продължителност на живота на лицата, навършили 65 години, се е увеличила с 1.4 години, или с 0.9 и 1.4 години съответно за мъжете и жените.В регионален аспект средната продължителност на живота варира от 72.4 години в област Видин до 76.2 години в област София (столица), като общо в седем области тя е над средната за страната. Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, но най-голяма е разликата между двата пола в областите Сливен (8.0 години) и Кюстендил (7.8), а най-малка – в област Кърджали (5.8 години).

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.