"Севиля" с рекорд в Лига Европа

„Севиля“ срази за втори път „Фиорентина“ и направи рекорд в историята на полуфиналите на Лига Европа. След 2:0 в реванша и 3:0 в първия мач тимът има най-голямата обща победа в турнира на тази фаза. Преди това с 3 гола разлика след двата мача бяха триумфирали „Порто“ срещу „Виляреал“, „Атлетико“ срещу „Валенсия“ и „Челси“ срещу „Базел“. Освен това „Севиля“ се нареди до „Атлетико“ и „Челси“ като третият тим, спечелил и двата полуфинала.

Откакто започна ерата на Лига Европа, нито един тим не е успял да защити трофея си. „Атлетико“ и „Бенфика“ единствени играха в два последователни финала. Ако „Севиля“ спечели, ще е шестият испански тим с титлата в турнира от общо 6 издания.

Финалът във Варшава ще противопостави двамата треньори с най-много мачове в турнира. До момента Унай Емери („Севиля“) има точно 50 двубоя, а Мирон Маркевич е на кота 42. Авторът на втория гол за „Севиля“ срещу „Фиорентина“ - Даниел Карико е рекордьорът по мачове в турнира – 47. Попадението му бе първо за „бръснарите“ и общо трето след 2 гола за „Спортинг“.

„Севиля“ е рекордьор и по резултатност в турнира като този сезон вече има 26 точни удара в целта. Отборът счупи миналогодишното си най-добро постижение от 22 попадения. Но „Порто“ от сезон 2010/2011 е ненадминат с 37 гола.

Ако спечели трофея, Унай Емери ще петият треньор в турнира (плюс Купата на УЕФА) с 2 титли след Джовани Трапанони с „Ювентус“ (1977 и 1993), Луис Моловни с„Реал“ (1986 и 1987), Хуанде Рамос със „Севиля“ (2006 и 2007) и Рафаел Бенитес с „Валенсия“ и „Челси“ (2004 и 2013).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят