Верижна катастрофа със 7 коли и багер задръсти булевард във Варна (СНИМКА)

Фонтани и шевици край Съдебната плата в Шумен

Валидираха пощенска марка “София – Европейска столица на спорта 2018” (СНИМКИ)

Габриела Козарева е новият шеф на агенцията за насърчаване на малките и средните предприяти

Сп. “Икономист”: Възможни са огромни последици в случай на размяна на територии на Балканите

Срив в информационна система затвори всички гранични пунктове

Софиянци предадоха 4500 стари гуми Акцията на Столичен инспекторат продължава в район "Сердика"

Осъдиха иракчанин, опитал да премине незаконно границата в камион с играчки

Полицията хвана “муле” на телефонни измамници в София

Верижна катастрофа с шест автомобила при тунела на „Люлин”

Откриха мъртъв шефа на южнокорейския регулатор на пазарите за криптовалути

Цвета Караянчева в Брюксел: ЕС ще спечели от присъединяването на максимален брой държави към еврото

Верижна катастрофа с участието на багер във Варна

Пиян водач блъсна жена на пешеходна пътека в Пловдив

Делио Роси претърпя инцидент, счупи си ръката

Културното министерство уличава в гаф Господари на ефира

Министерството на културата поиска извинение от предаването “Господари на ефира” заради преиначени думи на културният министър Вежди Рашидов. “В предаването „Господари на ефира” от 14 май 2015 г. беше излъчена част от изказване на министъра от участието му в дискусия за културния туризъм в гр. Карлово. Незнайно защо думите на г-н Рашидов: „… аз даже се изненадах, не знаех, че Иван Лазаров е роден в Карлово…” бяха преиначени така, че да излезе, че говори за Иван Вазов?!”, възмущават се от културното ведомство. “Уважаваме предаването „Господари на ефира”, но гафът в случая е негов, а не на министъра. Ето защо настояваме от екипа на тв предаването „Господари на ефира” да се извинят за злепоставянето на Вежди Рашидов”, се казва в съобщението.

От културното министерство обясняват, че преди да се изкаже министър Рашидов, е имало презентация за Карлово, където въобще не е ставало дума за Патриарха на българската литература Иван Вазов, а за хора, родени в Карлово. Показани били и творби на Иван Лазаров. “Вежди Рашидов познава отлично творчеството на големия наш скулптор Иван Лазаров, но не е знаел, че той е роден в Карлово”, отбелязват от МК.

“Позволяваме си и да припомним също, че през юли т.г. гр. Сопот ще бъде домакин на националните тържества, посветени на 165-тата годишнина от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. По настояване на Инициативен комитет, представляващ близо 500 сопотчани, празниците ще бъдат под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов. По същото време в подбалканския град ще отбележат и 80 години от създаването на къща музей “Иван Вазов”.

Честването на 165-годишнината от рождението на Иван Вазов в национален мащаб започна още през февруари т. г. с изложбата “Обичаният Вазов” в Галерия “Средец” на Министерството на културата, открита от министър Вежди Рашидов. В Кипър бяха организирани и “Уроци по родолюбие”, посветени изцяло на Вазовото творчество. Програмата в родния му град Сопот включва “преоткриване” на къща музей “Иван Вазов” по повод 80-годишнината й на 6 юни, а от 2 до 9 юли са дните, посветени на самия Патриарх на българската литература. Те включват Национална конференция на къщите-музеи, откриване на нова експозиция в музея, тържествено връчване на Националната награда за литература “Иван Вазов”, много театрални постановки, литературни четения”, завършват от културното ведомство.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.