60 парафа за конституцията

ГЕРБ очакват да съберат необходимите 60 подписа в подкрепа на промените в конституцията във вторник. От партията мандатоносител раздадоха вчера на всички парламентарни сили окончателните текстове за поправки в основния закон, които трябва бъдат внесени в Народното събрание през другата седмица. Очакванията са под проекта да се разпишат депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ. В АБВ били сърдити, че нямало да има повече срещи по въпроса, но в крайна сметка щели да бъдат сред вносителите на промените.

С представените текстове ГЕРБ предлага Висшият съдебен съвет (ВСС) да бъде разделен на две колегии - съдийска и прокурори, но общите решения да се вземат от пленум. Предлага се още мандатът на ВСС да бъде намален от 5 на 4 години. В мотивите пише, че новата структура на ВСС “ще помогне за укрепване независимостта на съдебната власт и по-конкретно на съда, като не допуска членове на ВСС, които представляват прокурорите и следователите, да участват в решаването на кадрови и дисциплинарни въпроси на съдиите”.

“Другото съществено нещо, което предлагаме, е отпадне на тайното гласуване във ВСС”, обясни депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров, който влезе в ролята на куриер и раздаде текстовете на партиите.

Управляващите са разписали и алтернатива на индивидуалната конституционна жалба - предвижда се възможност всеки съд, когато установи несъответствие на закон по гражданско, наказателно или административно дело, да сезира Конституционния съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини