Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

Претърсват имота на мъжа, барикадирал се в дома си в село Орешник

Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Венецуела започва продажба на своя криптовалута

Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

60 парафа за конституцията

ГЕРБ очакват да съберат необходимите 60 подписа в подкрепа на промените в конституцията във вторник. От партията мандатоносител раздадоха вчера на всички парламентарни сили окончателните текстове за поправки в основния закон, които трябва бъдат внесени в Народното събрание през другата седмица. Очакванията са под проекта да се разпишат депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ. В АБВ били сърдити, че нямало да има повече срещи по въпроса, но в крайна сметка щели да бъдат сред вносителите на промените.

С представените текстове ГЕРБ предлага Висшият съдебен съвет (ВСС) да бъде разделен на две колегии – съдийска и прокурори, но общите решения да се вземат от пленум. Предлага се още мандатът на ВСС да бъде намален от 5 на 4 години. В мотивите пише, че новата структура на ВСС “ще помогне за укрепване независимостта на съдебната власт и по-конкретно на съда, като не допуска членове на ВСС, които представляват прокурорите и следователите, да участват в решаването на кадрови и дисциплинарни въпроси на съдиите”.

“Другото съществено нещо, което предлагаме, е отпадне на тайното гласуване във ВСС”, обясни депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров, който влезе в ролята на куриер и раздаде текстовете на партиите.

Управляващите са разписали и алтернатива на индивидуалната конституционна жалба – предвижда се възможност всеки съд, когато установи несъответствие на закон по гражданско, наказателно или административно дело, да сезира Конституционния съд.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете